Pearl Harbor - Égi háború

A 2001. nyári bemutató idején már sejteni lehetett, hogy a Pearl Harbor DVD-n is meg fogja találni a helyét. Látatlanban is hírlett, hogy ez az első film, ahol már nem lóg ki a lóláb a digitális trükköknél. Mert lenyűgöző volt a Titanic is, de ott azért látszott, mikor igyekeznek átverni a szemünket. No, itt már csak sejteni lehet, látni nem.


A történelmi bombatámadás a háromórás film legemlékezetesebb jelenetsora, majdnem 40 perc hosszú, szédítő látványosság. Aki a technikát akarja tesztelni, az is erre a részre fog előreugratni, és a hatás valóban lenyűgöző. Zúgó repülőgépek, dőlő darutornyok, szétrobbanó hajótestek, robbanások, levegőbe repített emberi testek... És mindez nemcsak élvonalbeli technikai felkészültséggel, hanem rendkívüli képi erővel jelenik meg a képernyőn. Michael Bay rendezőt (A szikla, Armageddon) bőven lehet hatásvadászattal vádolni, de az nem tagadható, hogy tehetséges filmkészítő. A legizgalmasabbak talán a támadás előtti percek felvételei, amikor a japán gépek még minden lövés és bombázás nélkül repülik be a megtámadandó szigetet. Egy asszony tereget, egy kissrác épp elhajítja a baseball-labdát, és az ébredező amerikaiaknak lassan kezd leesni, hogy valami nincs rendben.

A forgatókönyv is a már említett Titanic módszerét követi, a közismert történelmi katasztrófát érzelmes sztorival köríti. Az 1941-es bombázást, amely kiváltotta, hogy az Egyesült Államok belépjen a háborúba, gazdagon megkönnyezhető szerelmi háromszög-történetbe ágyazták. Két elválaszthatatlan jóbarát együtt szolgál a légierőnél, egyikük beleszeret egy ápolónőbe, de a románcnak hamar vége: önkéntesként Angliában kerül bevetésre, a németek lelövik a gépét, őt halottnak hiszik. A gyászoló barát és barátnő egymásba kavarodnak, hősünk visszatér és a dráma megoldásáról már az Amerikát is utolérő háború gondoskodik.

A háromszög sarkain a Sok hűhó semmiért ifjú virágszálából hollywoodi sztárszinésznővé előlépett, angol Kate Beckinsale, a befutott Ben Affleck és az éppen befutóban lévő Josh Hartnett állnak. Nagyot bizonyítani ez utóbbi legénynek nyílik alkalma, és helyt is áll: nemcsak a játéka, már puszta jelenléte meggyőz, hogy készen áll ennél nagyobb szerepekre is.

Az amerikai zászló lengetése és a tisztelgések talán nem mindenkit hatnak meg, és halottnak hitt honvédek hazatéréséről cifrább eseteket hallhatunk nagyanyáinktól is, de nem érdemes egy szuperfilmtől azt várni, hogy dokumentumdráma legyen. Popcorn és kóla mellé való látványosság ez, ha a komolyabb fajtából is, amely nemcsak lenyűgözni, de egy-egy pillanatra talán megdöbbenteni is képes. ***Extrák:
Gyönyörű (magyar nyelvű!) menü a támadás előtti képsorok felhasználásával, a második lemezen 45 perces werkfilm, interjú a rendezővel, a Faith Hill There You`ll Be című videoklipje és rövid (2 perces) pillantás a japánok szemszögébe.

Pearl Harbor - Égi háború - Pearl Harbor
2001
amerikai háborús film Hossz: 176 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: Michael Bay
Szereplők: Ben Affleck, Kate Beckinsale, Josh Hartnett, Jon Voight
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Hang: magyar, angol 5.1
Felirat: magyar + 4 nyelv
-NZ-
2002.01.27
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
18:20
Inferno
amerikai akciófilm, 1999
18:45
Dolgozó lány
amerikai vígjáték, 1988
18:50
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:50
Tű, cérna, szerelem
indiai romantikus dráma, 2018
18:50
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.