A nagy Lebowski

Jeff "The Dude" (a magyar keresztségben: "Töki") Lebowski a keleti partvidék legreménytelenebb alakja. Notórius munkakerülő és alkoholista, ideje nagy részét két eszelős haverjával a bowlingpályán tölti, húsz éve, napról napra értelmetlen beszélgetéseket folytatva. A végtelenségig zajlana ez a filmvászonra/tv-képernyőre oly kevéssé kívánkozó élet, amíg egy nap morc ismeretlenek le nem vizelik féltve őrzött gépiperzsáját.

Kapcsolódó cikkek


Töki Lebowski, mint hamarosan kiderül, csúnya félreértés áldozata lett, ugyanis összetévesztették Los Angeles másik Lebowskijával, a nagy hatalmú milliomossal, akinek kikapós felesége gyakorta veri magát könnyelmű adósságokba. Töki Lebowski pedig elindul - először csupán az igazságért, később a revansért, végül már az életéért.

A pár évvel ezelőtt a magyar közönséget is meghódító film nyakatekert sztorija azonban valósággal lényegtelenné válik az ígazi ínyencfalat, a pompásan kidolgozott, bővérű karakterek mellett. A semmirekellő ex-veterán, az összeesküvés-elméleteket gyártó agresszív haver, a nyilvánvalóan súlyosan frusztrált milliomosleány-képzőművész mind-mind megannyi telitalálat - és még közülük is magasan kiemelkedik John Turturro káprázatosan koreografált meleg bowlingbajnoka.

A nagy Lebowski forgatókönyvíró-producer-rendezőpárosát, Joel és Ethan Coent valószínűleg csak a DVD-változat szerkesztőinek kell bemutatni (a borítón ugyanis, ki tudja, mi okból Cohenként szerepelnek). Kevés film, sajátos látásmód, groteszk irónia, folyamatos kacérkodás Hollywooddal - leginkább ezek jellemzik a földalatti filmezésből a legnagyobb hollywoodi sztárokig ívelő pályát, melynek A nagy Lebowski fontos állomása. A négy csillag ne tévesszen meg senkit, a film csak a két Coen igazán nagy műveihez (például a Véresen egyszerűhöz vagy a Fargóhoz) képest gyengébb, de mindenképp alapmű, kötelező gyakorlat. ****Extrák:

A filmhez és a Coen-testvérpár jelentőségéhez mérten mindenképp csalódás, egyébként korrekt. Filmográfiák, egy harmincperces werkfilm, melyben semmi lényegesre nem derül fény, viszont elbűvölő és felejthetetlen látvány, ahogy a két testvér végig a körmét piszkálja. Aranyos - és hasznos - ötletként a White Russian-koktél receptje. ***Hang: angol 5.1, magyar 2.0

Kép: 16:9/1,85:1, színes

Felirat: angol, magyarThe Big Lebowski

1998 amerikai vígjáték Hossz: 113 perc Forgalmazó: Budapest Film Rendező: Joel Coen Szereplők: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, David Huddlestone, Philip Seymour Hoffman, Tara Reid, John Torturro
Dukász Izidor
2002.11.03
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.