Némó nyomában

Mit tegyen a halcsapat a megmenekülésért, ha halászhálóba kerül? Ússzon lefelé! És miért nem jut ez a halak eszébe mindig? Mert csak egy világot és akváriumot járt, onnan szerencsésen megmenekült pici bohóchal ismeri ezt a trükköt.


Némó, a pici bohóchal, apja, Pizsi és a hozzá csapódó Szenilla a Némó nyomában, a Pixar stúdió ötödik egész estés, számítógépes animációval készült filmjének főhősei. A nagy korallzátony lakói ők eredetileg, ám egészen az ausztráliai Sidney-ig eljutnak. Némó a búvár nejloniszákjában, a fia keresésére induló apa és társnője pedig úszva.

A kilencvenes években a rajzfilmkészítést forradalmasító stúdió munkatársai hatalmas feladatra vállalkoztak: hiteles, aprólékos, élethű film készítésére, mely gyerekeknek szól, és a történet kellően összetett ahhoz, hogy a felnőttek se csak a technika csudálatos fejlődésén kelljen álmélkodni.

A Némó nyomában két párhuzamos történetet követ: a kishal új életét a fogorvosi rendelő akváriumában és az őt kereső Pizsi viszontagságos utazását. Egyszerűnek hangzik, de mindezt élettel felruházni nem könnyű feladat. Andrew Stanton rendező és népes csapata az utaztató filmekben törvényszerű epizódok kidolgozása mellett a jellemek ügyes és részletgazdag megformálásával támogatta meg a hihetetlenül erőteljes látványvilágot. Mindemellett a felnőttek és önmaguk jókedvéért mérsékelt, nem tolakodó mennyiségű filmes utalást is elhelyezett az alkotásban a Ragyogástól kezdve a Harcosok klubján át a Psychóig. Ami megszületett, túlmutat a gyerekfilmek tanmese jellegén (pedig az), meghaladja az egymás mellé rakott, a mellékszereplőkre építő viccek bevált sémáját (pedig vannak bőven). Az óceán alatti és környéki világ univerzumát látjuk, jól felépített, színpompás világot. Olyan világot, ahol a rövid emlékezetű halnő (Szenilla) nemcsak kedves és segítőkész, de nőiesebb, mint a szexisnek ábrázolt emberszereplőkkel teli filmek sokaságának sztárjai. Olyan világot, ahol a cápák a névtelen alkoholistákhoz hasonlóan egyletben védekeznek a halevés szenvedélye ellen. Olyan világot, ahol nagyon laza, újhippi teknőccsapat segíti a hősöket. De olyan világot, mely még a benne lakók számára is titkokkal, félelmekkel teli.

Gyerekeknél szóló filmnél a magyar szöveg és a szinkron fontos tényező: Bajomi András szövege - bár értelemszerűen nem tud minden nyelvi poént átvenni - nagyon jó, a magyar hangok pedig legalábbis egyenrangúak az eredetiekkel. *****Extrák:

A filmet tartalmazó lemezen vizuális kommentár, ami audiókommentár sok-sok oldalággal (gyártási kulisszatitkok, kimaradt jelenetek). Nagyon összeszedett anyag. A bónuszlemez extrái közül a különböző galériákat, 25 perces dokut is magában rejtő A kulisszák mögött menüpont elsőrangú, a Nippfelkelés című korai Pixar-film kommentárral és anélkül igen élvezetes, de van itt rövid halfajtaismertető, játék, mese és egy vicces korall-doku a nagy Jacques Custeau fia, Jean-Michel közreműködésével. Minden hozzáférhető magyarul, a főként felnőtteket lázba hozó dolgok felirattal, a többi szinkronnal. Kár a menüpontok következetlen, nem összehangolt fordításáért. ****Hang: magyar, angol 5.1 EX

Kép: 16:9/1,78:1, színes

Felirat: magyar + 4 nyelvFinding Nemo

2003 amerikai animációs film Hossz: 100 perc Forgalmazó: InterCom Rendező: Andrew Stanton, Lee Unkrich
kalambó
2004.03.31
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.