Európából Európába

olvasói
(0)
Mi a véleményünk az európai uniós csatlakozásról? Mit viszünk a batyunkban Európába? Hogyan lehet ezekre a kérdésekre frappánsan és röviden válaszolni? Tíz ismert magyar filmkészítő interjúk helyett rövid etűdökben fejti ki a véleményét ebben a szkeccsfilmben, amely tavaly a Velencei Filmfesztiválon is szerepelt.
Az alkotók közül többen a magyar filmtörténet klasszikusait idézik meg. Sándor Pál (a Régi idők focija kapcsán) a „Kell egy csapat!” tételére figyelmeztet, amikor Garas Dezsőt újra megsétáltatja a zöld gyepen. Rózsa János archív snittekből vágott össze gyorsmontázst: mosolygó arcokat, időtlen pillanatokat a Körhinta, a Szerelem, az Álmodozások kora és más kulcsfilmek örökbecsű képsoraiból. 
 
Miféle történelmi sorsfordulókon keresztül vezetett az utunk Európából Európába? Szabó István régi dokumentumfelvételeket szerkesztett egymás mellé, közös pontjuk a helyszín, a Hősök tere - történelmünk kirakata, ahol számtalan gyűlés, tüntetés, ellentüntetés, felvonulás, szobordöntés és (újra)temetés lejátszódott. Jancsó Miklós szkeccse is ezt a helyet idézi meg, miközben Kapa-Pepe filmjeiből mixel fanyar ízelítőt. 
 
Kézdi-Kovács Zsolt filmjében kisleány játszik ugróiskolát; Török Ferenc etűdjében különböző bőrszínű óvodások mondanak verseket; Sára Sándor a magyar vidék nemes panorámáját villantja fel - ősök és utódok hagyományszabta tere mellett más filmekben is a jelen sokszínű Magyarországa és kultúrája kerül a célkeresztbe. Fliegauf Benedek hárompercese ismerős és ismeretlen arcokat pásztáz körbe; Enyedi Ildikó játékos etűdjében pedig kirakósjátékként váltják egymást a hősök. Az utolsó epizód a magyaros virtus műve: Ragályi Elemér archív remixét egy huszáros roham zárja, daliás lovasa az EU határsorompóján ugrat át elegáns rohammal...
gorcsev
2004.04.15
|
magyar epizódfilm, 36 perc, 2003
Tíz rövid etűd arról, mit is viszünk a batyunkban Európába.


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.