Rengeteg

Fliegauf Benedek a semmiből - filmes előtanulmányok és rendezői diploma nélkül - robbant be a hazai mozgóképszíntérre három évvel ezelőtt Beszélő fejek című szemledíjas minimálmozijával, és azóta nem csak hazai, de a nemzetközi mustrákon is az egyik legjobban jegyzett magyar direktor lett. Rangját külföldön digitális videóra készített debütáns nagyjátékfilmjének köszönheti, eme imponáló és eredeti hangú darabnak, amely megérdemelten aratott széles körben - többek között a tavalyi Berlini Filmfesztiválon - szép sikert.

Kapcsolódó cikkek


Ugyanakkor kevés olyan magyar film készült az elmúlt évtizedben, amely annyira megosztotta volna a hazai közönséget, mint éppen ez. A Rengeteg csakúgy a minimalizmus bűvöletében fogant, mint Fliegauf kisfilmjei: hét történetet látunk, szigorúan nagyközelikben mutatott párosok szereplésével, hihetetlenül élő és intenzív dialógusokkal, dokumentarista keretben. Az egyes epizódok szereplői között akad öngyilkosságra készülő titokzatos idegen, pedofil hajlamaival birkózó apuka, féltékeny lány - megannyi kallódó, önmagát kereső figura korunk emberrengetegében. Bergman művei, a hetvenes évek dokumentum-játékfilmeket terítő Budapesti Iskolája, illetve a dán dogma Fliegauf vezérlő csillagai: a Rengeteg első megközelítésben kíméletlen hangvételű riport, tudósítás rettentő traumákról, szörnyű lélekfekélyekről. A mozibemutató idején többen azt vetették a rendező szemére, hogy túl sötéten látja a világot, hogy fenemód látványosan igyekszik rosszul érezni magát, mi több, ifjú korából fakadóan óriási vehemenciával próbálja ráerőszakolni a nézőre a maga primer pesszimizmusát, ugyanakkor az efféle kritikák megfeledkeztek arról, hogy a Rengeteg nem csupán a színéről, hanem a fonákjáról is megközelíthető. Ezen értelmezésben a film a posztmodernitástól megérintett ironikus stílusjáték, groteszk jelenetek füzére, amelyeket nem szabad komolyan venni, és amelyeken - legyenek némelykor bármennyire is zsigerekig hatóak - inkább röhögni, mintsem gyötrődni lehet és kell.

Igaz, a film színvonala csöppet egyenetlen, lévén az erőteljesen kidolgozott epizódok közé haloványabbak ékelődnek - például a negyedikben három figurát felléptetve a rendező felrúgja az általa felállított játékszabályokat, és kilép műve addig következetesen vitt logikájából, a hatodik pedig túljátszott és túlbeszélt -, a Rengeteg azonban így is kiváló mű. A film egy átlagos magyar mozidarab összköltségvetésének tizedéből-huszadából, hozzávetőlegesen tízmillió forintból készült, magyarán az utóbbi évek egyik legjobb hazai játékfilmje egyben az egyik legolcsóbb is. ****Extrák

Werkfilm, filmográfia, előzetes. A három kimaradt jelenet közül a második kifejezetten izgalmasan bizarr. ***Rengeteg

2002 magyar filmdráma Hossz: 90 perc Forgalmazó: Mokép Rendező: Fliegauf Benedek Szereplők: Csonka Barbara, Vörös Katalin, Pfennig Péter, Thurzó Barbara, Kenyeres Bálint Hang: magyar 5.1 Felirat: angol
P.Zs.
2004.05.05
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.