Chaplin revü

Az ősszel megjelent Chaplin-sorozat az életmű nagyjátékfilmjeit mutatta be, a mostani dupla DVD a Párizsi nő előtt a First National stúdióval kötött szerződés keretében készített rövidfilmeket gyűjti csokorba. (A ciklus csúcspontját jelentő Kölyök kivételével, amely az őszi csomagban szerepelt.)


A Mutual stúdiónál gyártott, 12 remek burleszk után Chaplin saját műtermet épített, és merészen nagyratörő, egyre személyesebb hangú filmek készítésébe fogott, amelyek olykor bizonytalanabbak a bevált fogásokat használó Mutual-filmeknél, de némelyik már a későbbi remekműveket előlegezi.

Chaplin állandó társulattal dolgozott, így hamar ismerősünkké válnak az elragadó Edna (a múzsa és kitartó partnernő), a sokoldalú komédiás Syd Chaplin (az öccse által felkarolt bátyó), a dagi Bergman, a hórihorgas Austin és a többiek.


Az első lemezen a Chaplin által 1959-ben Chaplin revü cím alatt egybeszerkesztett három filmet láthatjuk, rövid bevezetővel és Charlie kedélyeskedő összekötőszövegeivel ellátva. A Kutyaélet (1918, ****) mindjárt a legerősebb a kollekcióból, előképe mind A kölyöknek, mind a Nagyvárosi fényeknek: a csavargó pártfogásába vesz egy még nálánál is elesettebb teremtést, védelmében szembeszáll a világ szívtelenségével, amiért végül boldogság lesz a jutalma. A Fegyvert vállhoz! (1918, ****) első világháborús szatírájának első részében Charlie eső áztatta lövészárokban lubickol, majd fatörzsnek álcázva kémkedik, a végén pedig szemtől szembe kerül a német császárral. Kézenfekvő A diktátorral való párhuzam, mint ott is, az zavaró, hogy Chaplin a neki amúgy tökéletesen jól álló naivitással súlyos politikai kérdéseket akar megoldani. A cikluszáró Zarándok (****) egy lelkészruhát zsákmányolt, szökött fegyenc kényszerű lelkipásztori pályafutásáról mesél: a Dávid és Góliát-pantomim az életmű egyik kulcsjelenete, a kalaptorta ugyanakkor még hamisítatlan burleszk.

A második lemez a ritkábban látható rövidfilmekkel teszi teljesé a First National-korszak termésének bemutatását. Az egyenetlen, de helyenként hahotára fakasztó Egy örömteljes nap (1919, ***) igazi unikum: Charlie középosztálybeli apát alakít, aki Ford T-modelljén hajókirándulásra viszi családját, a Sunnyside (1919, ***) különlegességét a falusi helyszín (tehenestől, vidéki tempóstól) adja. A henyélők osztálya (1921, ****), a lemez kimagaslóan legerősebb opusza, a magány, a káröröm és a románc regiszterein játszik. Charlie két szerepben, a csavargóéban és egy iszákos úréban tűnik fel. Záporoznak a gegek - golfpályán, majd álarcosbálon -, és jó részük nem is puszta hasraesős poén, hanem a film lehetőségeivel játszik, mint az a jelenet, amikor hátulról azt hisszük, a piás uriember a feleségétől kapot korholó levél miatt zokog, aztán megfordul, és látjuk, hogy csak italt sékelt magának. A bérfizetés napja (1922, ***) egy építkezésen játszódó burleszk, amelyben a visszafelé lejátszás trükkjével éri el Chaplin, hogy a téglahajigálás igazi virtuóz mutatvány legyen.

A kétlemezes gyűjtemény a filmtörténet egyik legnagyobb hatású életművének a remekműveket megelőző, kísérletező korszakát mutatja be, amely nemcsak elengedhetetlenül fontos Chaplin teljes megismeréséhez, de a filmek hihetelenül szórakoztatóak - nyolcvan év távlatából is. Ovis lányaim és barátaik például hozzám hasonlóan odavannak értük.Extrák:

Mindkét lemez extráit filmtörténészi bevezető nyitja, eredeti felvételekkel gazdagon illusztrálva. A 16 perces How To Make Movies a profi komikus amatőr félvígjátéka, afféle házivideó, amelyben trükkfelvételeken bemutatja, hogyan épült a narancsliget helyén filmstúdió, önmagát alakítva bevezet bennünket a kulisszák mögé, és még tényleg olyan érzésünk is lesz, mintha személyes közelségből lesnénk el a filmek mögött rejlő titkokat. A Fegyvert vállhoz! kivágott jelenetei igazából az egy az egyben levágott eleje a filmnek: Charlie-t a behívó menti meg házisárkány feleségétől, aztán az orvosi vizsgálaton egy fergeteges bújócska és egy zseniális árnyjáték (a kanál eltűnik Charlie torkában) következnek. A Sunnyside-ból kivágott borbélyjelenet szadizmusával hökkent meg, egy boszorkányvallatásra rendszeresített kínzókamrában sem történhetnének rosszabb dolgok szegény Albert Austinnal, mint Charlie roskatag fodrászszékében. A háborús kötvények népszerűsítésére készült propagandafilm érdekes illusztráció Chaplin politikai szerepvállalásáról. A Chaplin műtermét felkereső hírességek látogatását a díszletek közt készült felvételek sorozata örökíti meg. Foto- és plakátgaléria és előzetesek egészítik ki a gyűjteményt. ****A Dog`s Life, Shoulder Arms, The Pilgrim, A Day`s Pleasure, Sunnyside, The Idle Class, Pay Day

1918-1923 amerikai vígjátékok
Hossz: 33+36+40+18+29+31+21 perc
Forgalmazó: Warner Home Video
Rendező: Charles Chaplin
Szereplők: Charles Chaplin, Edna Purviance, Syd Chaplin, Henry Bergman, Albert Austin, Mack Swain
Hang: angol 5.1 Felirat: magyar + 18 nyelv
Extrák felirata: angol
-NZ-
2004.05.26
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.