Harry Potter és az azkabani fogoly

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004 Színes, magyarul beszélő amerikai fantasy, 142 perc
Azt már lehetett tudni, hogy ez a Harry Potter más lesz, mint a többi. Először is készítői felhagytak az értelmetlen versenyfutással a Gyűrűk Urával szemben, másrészt lecserélték a rendezőt. És mindkét húzás bejött: a későbbi bemutató időt adott arra, hogy több figyelmet szánjanak a részletekre, másrészt a mexikói Alfonso Cuarón - aki eddig nem rendezett nagy költségvetésű produkciót, viszont Chris Columbusszal ellentétben csinált már jó filmet is, például az Anyádat is! címűt - olyan mélységet és egyéni arculatot adott a J. K. Rowling-féle szériának, ami eddig hiányzott a megfilmesítésből.

(c)2004 Warner Bros. Ent. Harry Potter Publishing Rights (c) J.K.R.
(c)2004 Warner Bros. Ent. Harry Potter Publishing Rights (c) J.K.R.

Igaz, Az azkabani fogoly sokak szerint a könyvek közül is a legjobb, de Harry és barátai is értettebbek lettek - a színészek nőnek is, mint a bolondgomba -, és ezúttal igazi kihívások várnak rájuk. Történik ugyanis, hogy megszökik a címbéli fogoly, Sirius Black, Harry szüleinek egykori barátja és későbbi elárulója, aki megesküdött arra, hogy végez Harryvel, és ezt komolyan is gondolja. De nem ő a bajok egyetlen forrása. Bár a Dementorokat Sirius elfogására küldték, ezek az asztráltestként megjelenő lények mindenkire fenyegetést jelentenek, mivel képesek kiszívni az emberi lélekből az örömöt. Emellett az undok Draco Malfoy is újra kekeckedni kezd Harryvel, ráadásul néhány, eddig ártalmatlannak tartott szereplő is tartogat pár meglepetést. Szóval történik egy s más, a néző nem győzi kapkodni a fejét.

A minőségjavulás több új szereplőnek is köszönhető. A gaz Sirius Blacket a mindig zseniális Gary Oldman, az új tanárt, Lupin profeszort pedig a hasonlóan kiváló David Thewlis alakítja, és ők ketten képesek a legtöbb jelenetet ellopni a többiek elől. A korábban elnagyolt látványvilág is helyenként lenyűgöző lett, a spec effektek előtt pedig le a kalappal. Bár a film sötétebb, sőt néha ijesztőbb, mint a korábbi részek, viszont jóval eredetibb. Ha minden így megy tovább, akkor az utolsó részben már egy pofás kis pszicho-horrort kapunk.
Vízer
2004.06.03
|


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
23:05
Kedvencek temetője (2019)
amerikai horror, 2019
23:10
Logan Lucky - A tuti balhé
amerikai vígjáték, 2017
23:30
Alvás! ZAVAR
amerikai-francia-kanadai thriller, 2000
23:35
Sátánka
amerikai vígjáték, 2000
23:45
Életre éhezve
amerikai filmdráma, 2003
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.