Super Size Me

olvasói
10/10 (1)
Sok helyütt mulatságos film a Super Size Me, mégis nagyon komolyan kell venni, hiszen az egészségünkről szól. Az Amerikában - a „legbutább és legkövérebb országban” - játszódó dokumentumfilm egy extrém kísérletet mesél el.
Morgan Spurlock filmrendező azt akarta kideríteni, mi történik egy remek kondícióban lévő, egészséges fiatalemberrel, ha egy teljes hónapig kizárólag a McDonald`s-ben étkezik. A kísérletnek saját magát vetette alá. Pedig Spurlock - akinek barátnője vegetáriánus szakács - nem valami gyakorlott mekibejáró: az első Super Size menünél például kidobja a taccsot. Az egyik lefektetett fontos szabály ugyanis, hogy ahányszor csak megkérdezik, Super Size menüt kell fogyasztania (innen a cím). 
 
A McDiéta dokumentálása azonban nemcsak mulatságos, hanem megdöbbentő is - elég néhány adatot idézni. Amerikában a lakosság 60 százaléka, mintegy 100 millió ember túlsúlyos - egyes államokban minden negyedik ember el van hízva. Évi 400 ezer haláleset hozható kapcsolatba a helytelen étkezési szokásokkal. Minden huszadik amerikai, összesen 17 millió ember cukorbeteg. 
 
És hogy mi köze van mindehhez a gyorsétteremláncnak? Morgan Spurlock kísérletét végignézve mindenki rá fog jönni, hogy nagyon sok. Az egészséges férfi laboreredményei az egy hónap letelte után még orvosait is sokkolták. Az, hogy már két hét alatt 8 kilót hízott a legkevesebb - de a toxikus ételeknek köszönhetően sikerült tönkretennie a máját, depressziós lett, és szexuális élete sem maradt a régi (akit ez sem győz meg...). És ha már itt tartunk: nekünk magyaroknak, a gulászuppe és a pörkölt népének különösen oda kellene figyelnünk erre a filmre - nehogy aztán mi is McDagadjunk. 
 
A film - amely idén a Sundance Fesztiválon a rendezésért járó díjat nyerte - a kísérlet végigkövetésén túl feltérképezi az étkezési szokásokat az egész Egyesült Államokban, és vizsgálja a marketing oldalt, valamint az iskolai étkeztetést is. Az alkotók megpróbálták felvenni a kapcsolatot a McDonald`s-szel is - mindhiába.
fürkész
2004.07.22
|
Super Size Me
amerikai dokumentumfilm, 96 perc, 2004
Átlagamerikai egy hónapos McDonald's-diétán, avagy a mosolygó bohóc valódi arca. Extrém kísérlet, hatalmas menük és hájak, McRóka és McGyomorrontás.
Rendező:

Morgan Spurlock

Forgalmazza: Best Hollywood


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Cs
20
P
21
Szo
22
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.