Fallal szemben

olvasói
(0)
A Fallal szembennek úgy lehetne a legnagyobb reklámot csapni, ha eláruljuk: a főszerepet játszó színésznő korábban pornófilmekben szerepelt. Csakhogy Fatih Akin filmje nem szorul rá az efféle hírverésre. Az 54. Berlini Filmfesztiválon Arany Medvét nyert, 2004 júniusában pedig nem kevesebb, mint öt Lola-díjjal jutalmazták a Német Filmfesztiválon (a filmet, a rendezőt, a főszereplőt, a főszereplőnőt és az operatőrt is kitüntették).
A németországi török közegben játszódó film klasszikus - ha nem is teljesen szabályos - szerelmi történet. A lány, Sibel 21 éves, a férfi, Cahit 44. Mindketten török-németek, és a hamburgi pszichiátriai klinikán találkoznak először. Mindketten meg akartak halni - vagy legalábbis öngyilkosságot kíséreltek meg. Sibel konzervatív muszlim családja, kegyetlen bátyja elől menekülne, Cahit meg talán az élettől. A lány ráveszi a félig hajléktalan csődtömeget, hogy vegye el feleségül. A színlelt házasságból azonban - nem túl meglepő fordulatként - végzetes szerelem lesz. 
 
Talán ennyiből is kiderül, hogy ami igazán izgalmas Akin művében, az nem a sablonos történet. Ami valóban naggyá teszi ezt a filmet, az a két főszerepet játszó színész, Sibel Kekilli és Birol Ünel alakítása. Cahit figurájáról, múltjáról nem sok minden derül ki a filmben: inkább csak homályos utalások, egy-két elejtett megjegyzés utal valami tragédiára. De nem is fontos, hogy ennél többet tudjunk róla, hiszen minden az arcára van írva - pontosabban karcolva, vagy inkább vésve: minden egyes ránc egy-egy sorscsapást jelez, minden egyes repedés egy újabb pofon az élettől. A férfi alakjának tökéletes kiegészítője Sibel, aki a film során - a poklot is megjárva - teljes metamorfózison megy keresztül, hogy végül ugyanoda érkezzen meg, ahonnan elindult. 
 
A Fallal szembent egy török zenekar által énekelt ballada tagolja: mintha csak filmünk cselekményét adnák elő. S habár a végkifejlet végül máshogy lesz tragikus, mint ahogyan számítanánk rá, a happy end - mint minden balladában - ezúttal is elmarad...
fürkész
2004.09.15
|
Gegen die Wand
német filmdráma, 123 perc, 2004
Csodaszép és tragikus szerelmi történet két öngyilkos hajlamú szerelmesről, akik török családi gyökerekkel próbálnak boldogulni Németországban. A 2004-es berlini fesztivál nagydíjának nyertese!
Rendező:

Fatih Akin

Forgalmazza: Mokép


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.