A stepfordi feleségek (2004)

olvasói
(0)
Mindenki azt szajkózza, hogy a házasság intézménye már rég válságban, sőt maga a konstrukció működésképtelen. Pedig vannak megoldások, és a többnejűség csak az egyik ezek közül. Frank Oz filmje például egy egészen újszerű lehetőséget kínál fel számunkra. Oz, azon túl, hogy rendező és a Muppet Show egyik megalkotója volt, a Csillagok háborújában a bölcs Yoda hangját adja, tehát tudhat valamit az életről.
De ne rohanjunk ilyen esztelenül előre, és először lássuk, hogy mi nem stimmel hőseink frigyével. Adott ugyanis a szép, okos és akaratos Joanna (Nicole Kidman), meg az ő kedves, pipogya férje, Walter (Matthew Broderick). Joanna menő tévéproducer, ám egy lövöldözésbe fulladt közjáték után kirúgják, amitől menten idegösszeroppanást kap. Házasságukat és hősnőnk önértékelését helyrebillentendő, hőseink leköltöznek hát a festői Stepfordba, ahol minden rendben van, sőt, túlságosan is rendben. Ugyanis az összes itt élő feleség szép, boldog, szolgálatkész és bármikor hajlandó szeretkezni hites férjével - és lássuk be, ez nem természetes. Csakhogy Walternek tetszik ez a felállás, és a helyi Férfiegylet titkos üzelmeinek köszönhetően Joanna is jó úton halad afelé, hogy valódi stepfordi feleséggé váljon. 
 
A Bryan Forbes rendezte 1975-ös, több tévés folytatást is megért klasszikus feldolgozása mit sem veszített aktualitásából, csak a csinos ruhák tűnnek némileg ávétosnak, bár gyanítom, hogy ez szándékos. Igaz, a végén fekete komédiába, sőt enyhe thrillerbe hajló sztori lehetett volna sokkal merészebb és ironikusabb, de így legalább egy közérthető metaforát és egy meglepő slusszpoént is kapunk a happy end mellé. 
 
Mindehhez azért persze kellett az is, hogy Nicole Kidman olyan univerzális sztárrá nőjje ki magát, aki bármilyen filmet el tud vinni a vállán, és egyszerre több karaktert is életre tud kelteni, de mégis a stepfordi közösséget vezető, karót nyelt Wellington házaspárt alakító Christopher Walkennek és Glenn Close-nak jutnak a legjobb pillanatok. Hiába, gonosznak lenni a legkönnyebb!
Vízer
2004.10.07
|
The Stepford Wives
amerikai vígjáték, 93 perc, 2004
Ha nem szép egy nő, az a baj, ha szép, az is baj, ha házias és az ágyban is virgonc, az a baj, ha gondolkozik, az pláne baj, Nicole Kidmanből azonban, ha törik, ha szakad, sem lesz tökéletes szőke nő.
Rendező:

Frank Oz

Színész:

Nicole Kidman
(Joanna Eberhart)

Matthew Broderick
(Walter Kresby)

Bette Midler
(Bobbie Markowitz)

Jon Lovitz
(Dave Markowitz)

Christopher Walken
(Mike Wellington)

Glenn Close
(Claire Wellington)

Roger Bart
(Roger Bannister)

David Marshall Grant
(Jerry Harmon)

Robert Stanton
(Ted Van Sant)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(18 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
18:10
Mission Impossible
amerikai thriller, 1996
18:10
Négy nap Toszkána
német romantikus film, 2008
18:30
Deep Impact
amerikai akciófilm, 1998
18:40
Hellboy II. - Az Aranyhadsereg
amerikai fantasztikus akciófilm, 2008 (ism.)
18:45
Álomháború
amerikai akciófilm, 2011
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.