A bálnalovas

olvasói
(0)
Tíz évvel az Egykoron harcosok voltak után itt egy újabb kiváló film az új-zélandi maorikról, akik a modern életforma és a törzsi hagyományok kínzó feszültségét élik át minden nap. Itt is családi viszonyok adják a keretet a történethez, amely itt kevésbé sokkoló, inkább szívhez szóló, és bátran ajánlható érzékenyebb kiskamaszoknak is.
A 12 éves Paikea egyáltalán nem tipikus lány, csupa fiús dolog érdekli: búvárkodás, harcművészet meg mindaz, amire nagyapja a helyi bennszülött srácokat oktatja. A foglalkozásokról Paikea szigorúan ki van tiltva, bármennyire is szeretne ott lenni. Koro nagypapa, maori vezérek ivadéka születésétől fogva neheztel a lányra: fiú ikertestvére ugyanis holtan jött a világra, Koro pedig inkább fordítva kívánta volna, a vezéri vérvonalnak ugyanis folytatódnia kell. Lány létére Paikea a törzs ősatyjának nevét viseli, aki a mítosz szerint, miután kenuja elsüllyedt, egy bálna hátán lovagolva érte el Új-Zéland partjait. Paikea rajongásig szereti konok nagyapját, mégis szembe kell szállnia vele, hogy beteljesíthesse a küldetést, amelyet önmagánál nagyobb erők ruháztak rá. 
 
A mítoszok olyan történeteket fogalmaznak meg kristálytiszta formában, amelyek újabb és újabb formában élednek újjá az emberek között. A bálnalovas a hagyományokkal átitatott maori közösségen belül példázza, az eredetmítosz nem a múlt öröksége csupán, de élő minta a fennmaradáshoz. Sir Witi Ihimaera regényének gyönyörű filmváltozatát a helyi atmoszféra érzékletes megidézésén túl a színészi alakítások teszik emlékezetessé: Rawiri Paratene a nagyapa szerepében; a Hollywoodban nemcsak maori, de mindenféle arab és latin epizódszerepekre rendszeresített Cliff Curtis; és főként az alakításáért Oscar-díjra jelölt Keisha Castle-Hughes, akit jövőre Naboo királynőjeként láthatunk majd viszont a Csillagok háborúja harmadik epizódjában.
nelson
2004.10.28
|
Whale Rider
német-új-zélandi filmdráma, 101 perc, 2002
Egy maori kamasz lány és kemény fejű nagyapjának küzdelme a törzsi hagyományokkal a mai világban. Mitologikus mélységű, ugyanakkor meghatóan személyes film nem csak felnőtteknek.
Rendező:

Niki Caro

Forgalmazza: Budapest Film

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.