Pókember 2.

Hál` Isten, Sam Raimit nem vették meg kilóra. Vannak esetek, amikor egy-egy különlegesen tehetséges, ám sajátos stílusa miatt csak bizonyos réteg által ismert és rajongott filmrendező pénzes munkát kap egy nagy stúdiótól, s az üzlet diktálta biztonság esetleg összeférhetetlen a személyes elképzelésekkel - legjobb esetben ilyenkor profi, de gyenge lelkű munka születik. Raimi viszont zseniálisan hozta össze a maga Pókemberét: a Gonosz halottak-trilógiát és a Darkmant követő ínséges esztendők folyamán kiéhezett rajongótábor is megnyugodhatott, kedvencük - kissé megzabolázva bár - végre visszatért.


Az óriási siker miatt természetesen megnövekedtek az elvárások a második résszel szemben, ám Raiminek így sem sikerült elrontania filmjét. Peter Parker immár egyetemista, ám idejének tetemes részét a pókemberkedés tölti ki, magánélete teljesen szétesik. Ahelyett, hogy tanulna, normálisan dolgozna, illetve végre valahára összejönne M. J.-vel, ismeretlen áldozatokat ment meg ismeretlen gonosztevőktől. Ráadásul a Zöld Manó fia, Harry, Peter országos cimborája vérbosszút esküdött a Pókember ellen, s kapóra is jön neki, hogy a jámbor Otto Octavius agya egy félresikerült hidegfúziós kísérlet folyamán elborul, s a gerincoszlopával eggyé vált négy csáp irányításával a tudós vérszomjas szörnyeteggé válik. Zajlik hát az élet hősünk mindkét alteregója körül.

A film túlnyomórészt Peter magánéleti problémáival foglalkozik, egészséges arányban keverve komoly dolgokat a leghibbantabbakkal. Ennek ellenére Pókember többet akciózik, mint az első részben, s egy-két ilyen összecsapás - különösen a magasvasúton zajló - bizony, hosszú ideig emlékezetes marad.

A sokat vállaló történetnek sajnos gyengeségei is akadnak: nevezett Otto Octavius helyenként mintha fölöslegessé válna, jelleme és motivációja a Manóénál kevésbé kidolgozott. Egyébként is, a film egészét tekintve a mellékszereplők és az epizodisták a legjobbak, a Hírharsona fösvény főszerkesztőjétől Peter orosz főbérlőjéig. Természetesen ismét felbukkan Bruce Campbell, Raimi kabalafigurája, mint undok ajtónálló - zseniális! A Pókember 2. kiváló folytatása egy rendkívül színvonalas képregényadaptációnak: nem jobb és nem is rosszabb. ****Extrák:
Raimi, Maguire, Avi Arad és Grant Curtis audiokommentárja mellett a filmet hihetetlen mennyiségű szöveges infókkal kísérve is végignézhetjük. Az első lemezen találunk továbbá négy kisfilmet a főszereplőkről, bakiparádét és egy videoklipet. A második korongon jó két órás dokumentumfilm avat be a produkció részleteibe, három kisfilm a karakterek háttértörténetébe, három pedig a számítógépes játékról szól. Megcsodálhatjuk Alex Ross a főcímhez készített grafikáit; egy roppant érdekes werkfilm három változatban mutatja be, mennyi munka van egy pár másodperces jelenettel, továbbá DVD-ROM extrák. Sajnos, magyar felirat egyikhez sincs. ****

Spider-Man 2.
2004
amerikai akciófilm Hossz: 122 perc
Rendező: Sam Raimi
Szereplők: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Alfred Molina, James Franco, Rosemary Harris, J. K. Simmons
Kép: 16:9/2,40:1, színes
Hang: magyar, angol, török 5.1
Felirat: magyar, angol, török
Extrák felirata: angol
Wynarski
2004.11.18
|


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Patrick deWitt nagysikerű regényéből készült ez a különleges hangulatú western, melyben egy testvérpár, Eli (Joaquin Phoenix) és Charlie Sisters (John C. Reilly) azt a megbízatást kapja, hogy végezzenek egy aranyásóval, aki meglopta főnöküket.
Filmek a TV-ben
18:10
Fenyvesek úrnője 2.
német-osztrák romantikus dráma, 2013
18:15
Zuhanás a szerelembe
amerikai romantikus vígjáték, 1984
18:25
Garni-zóna
amerikai romantikus film, 1982
18:30
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:35
Az oroszlánkirály
amerikai animációs film, 1994
A rossz költészet világnapja van, írj bátran te is egy verset és kínozd vele a barátaidat/üzletfeleidet! #rosszkolteszetvilagnapja #augusztus18 #badpoemday #douglasadams
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.