A vágy törvénye

olvasói
(0)
Az 1982-es A szenvedélyek labirintusa után újabb korai Almodóvar-darabot porolt le az Odeon: A vágy törvénye azonban már minden ízében a rendező későbbi munkáit előlegezi, néhány mozzanatát tekintve például éppen a legújabbat, a Rossz nevelést (de ugyanúgy megjelennek a Mindent anyámról vagy az Eleven hús egyes motívumai).
A film ezen kívül is fontos helyet foglal el az életműben: A vágy törvénye hozta meg a nemzetközi elismerést Almodóvar számára és tarolt a különböző fesztiválokon is. Berlinben megnyerte a Teddy-díjat, a San Franciscó-i meleg filmfesztiválon közönségdíjat kapott, Bogotában pedig a rendezőt, a főszereplőnőt, a vágót és a forgatókönyvet is díjazták. 
 
A film az Almodóvar-művekben szokásosnak mondható közegben, a művészvilágban játszódik, homoszexuálisok, transzvesztiták és transzszexuálisok körében. Pablo Quintero színházi és filmrendező-forgatókönyvíró reménytelenül szerelmes a fiatal Juanba, majd annak távollétében a tapasztalatlan Antonióval kezd viszonyt. A (talán nem is annyira) klasszikus szerelmiháromszög-történetbe Pablo nővé varázsolt testvére, a színésznő Tina és annak nevelt kislánya csempésznek némi humort (a kis Adának igazi gyerekszájas aranyköpéseket köszönhetünk). 
 
A vágy törvénye azonban nemcsak a szokatlan figurákkal lepi meg a nézőt: az időnként teljességgel kiszámítható történéseket tökéletesen valószínűtlen, kimódolt fordulatok tarkítják. A rendező a melodrámát ezúttal (is) a thrillerrel házasítja össze, de időnként (főleg a film vége felé) nehéz lesz eldöntenünk, hogy paródiát látunk-e, vagy véresen komoly mindaz, ami a vásznon zajlik. 
 
Szabadszájú humor, a végletekig eltúlzott érzelmek, színpadiasság, erőteljes színek, a giccs és nevetségesség határát súroló jelenetek - de hát éppen ezek miatt szeretjük Almodóvart! Nem utolsósorban pedig a filmben az isteni Banderas huszonhét évesen és sokszor feszülős fehér alsóban, olykor meg egy férfi alatt nyögdécselve látható!
fürkész
2004.11.25
|
La ley del deseo
spanyol filmdráma, 102 perc, 1987
Újabb korai Almodóvar-mű a nyolcvanas évekből - a megszokott témákkal: fiúszerelem, transzszexualitás, mindent elsöprő szenvedély. A fiatal Banderas ismét melegszerepben.
Forgalmazza: Odeon


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.