A Gyűrűk Ura - A király visszatér (bővített változat)

A három rész közül most esik a legnehezebben megadni az öt csillagot. Fárasztó már ez a nyolcvanadik-kilencvenedik összecsapás az orkokkal, a legalább félórányi ünneplés és búcsúzgatás a végén pedig már-már elviselhetetlen.


És akkor még a legnagyobb békát is le kell nyelnünk, vagyis a történet végének megcsonkítását. A regényben a hobbitok hazatérve siralmas állapotokat találnak a Megyében, az elmenekült Szarumán és Kígyónyelvű ugyanis a kommunista diktatúrákra megtévesztésig hasonlító önkényuralmat rendeztek be, intézményesített hazugságokkal, besúgással, rablógazdálkodással együtt. Sokak számára a regény legfontosabb része ez, amely megrendítően ábrázolja a Tolkien számára is meghatározó, keresztény alapvetést, miszerint a Gonosz ugyan már végérvényesen le van győzve, de azért még épp elég galibát tud okozni ezen a világon. Ám bármennyire fontos is a cselekménynek e szakasza, a drámai szerkezet egységét szem előtt tartva - ahogy Peter Jackson kissé erőlködve, de meggyőzően magyarázza az extrákban - be kell látnunk, hogy a filmbe ez már nem férhetett bele. (Azért az utolsó jelenetek hosszú egymásra nézései jobban hatottak volna, ha rövidebbek.)

A bővített változat lényeges többletet nem tartalmaz: egy-egy rövid kiegészítés főleg a film első felében: Szarumán halála logikusan, de nem épp eredeti módon van kidolgozva, Aragornék találkozása a kalózokkal viszont ügyes és poénos, Frodó és Samu masírozása egy orkseregben vérfagyasztó epizód, és a Szauron Szájával való terefere is elég sokkoló élmény. Eowyn történetét egy egész jelenetsor gazdagítja, amely ezúttal Faramir kapitányt is képbe hozza.

A java igazából már benne volt a moziváltozatban: a küzdelem a reménytelenségben. Mi jöhet még? - kérdeztük magunktól az ostromlottakkal együtt, amikor először láttuk a filmet. Mert mindig valami sokkal rosszabb jött, rontott be a kapun, zúzta le a falakat. Ezek a csatajelenetek talán cseppnyit megéreztetnek abból, milyen érzés lehetett a hősi időkben egy-egy élet-halálra és annál még sokkal többre menő összecsapás előtt. Valahol a félelem legyőzéséről van szó - és ezt most újra és újra átélhetjük, akár terápiás szándékkal. És a Frodó-Samu-Gollam trió utazása az egymás feletti hatalom útvesztőin át - éppúgy tele apró rezdülésekkel, mint amilyen kifejező a digitális figura számítógép gerjesztette mimikája. Nos, mindez elég ahhoz a nagy „Ó!-hoz: *****.Extrák:

A dokumentumfilmek az előző két évi díszdobozokhoz hasonlóan tekintik át a film készítésének hátterét a Tokiennel foglalkozó, irodalomtörténeti elmélkedésektől a forgatási anekdotázáson át a premier világméretű csinnadrattájáig. A forgatókönyvről szóló kisfilm érdekessége, hogy számos olyan jelenetrészletbe enged bepillantanunk, ami még ebbe a bővített változatba sem került bele. A két lemezre rúgó, mintegy hatórányi anyag alapos, kimerítő és majdnem annyira elvarázsol, mint maga a film. És ezúttal két poénos filmecskét is elrejtettek a menüben. *****Lord Of The Rings: The Return Of The King - Extended Edition
2004 új-zélandi-amerikai fantasy Hossz: 241 perc
Forgalmazó: Warner Home Video
Rendező: Peter Jackson
Szereplők: Viggo Mortensen, Elijah Wood, Ian McKellen, Andy Serkis, Miranda Otto, Liv Tyler
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Hang: magyar 5.1 EX és DTS ES, angol 5.1 EX
Felirat: magyar + 8 nyelv
Extrák felirata: magyar + 8 nyelv
-NZ-
2004.12.09
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.