A legtöbb ember Kínában él

olvasói
(0)
Ami a kínaiakat illeti, ők itt nem fognak sok vizet zavarni, a film ugyanis a norvégok kedves, de sokszor furcsa mindennapjairól szól. A címet elferdítve azt is mondhatnánk, a legtöbb bolond Norvégiában él, főként ha a főszereplő Lasse kalandjait vesszük alapul.
Az ő személye és benzinkútja köti össze ugyanis azt az igencsak lazán kapcsolódó nyolc rövid történetet, amelyek valójában a norvég közéleti palettát kívánják lefedni, mivel minden epizód egy-egy politikai pártot is reprezentál a 2002-es választások idejéből. 
 
A film azonban a fentebbi információ nélkül is értelmezhető, annál is inkább, mivel mi mit sem tudunk a skandináv ország belpolitikájáról, az itt látható mininovellák viszont önmagukban is rendkívül élvezetesek. Mindenféle bizarr dolgok történnek ugyanis. Egy férfit otthagy pucéran a családja a tóparton, egy tehén megeszi egy nő mobiltelefonját, egy leszbikus pár elveszít egy Romániából becsempészett kisfiút, egy pizsamás férfi kisegít három autós lányt, kilenc vidám nyugdíjas pedig a mocsárba süllyed, és így tovább. 
 
Minden epizód más stílusban kerül elénk, van köztük egészen szürreális és szimbolikus, de akad még tinivígjáték is. Hősünk, a politikailag (is) tájékozatlan benzinkutas pedig csak nézi, mi történik körülötte, aztán megvakarja a fejét és megy bütykölni szerelmét, egy ősöreg repülőgépet, s mindeközben a postáskisasszony után vágyakozik. 
 
Mivel a filmet hat forgatókönyvíró és összesen kilenc rendező hozta össze - a feltehetőleg korelnök - Thomas Robsahm vezetésével, a színvonal helyenként hullámzó, de minden részben közös a szatirikus él, a kifacsart világnézet és a távolságtartó humor - mégiscsak skandinávokról beszélünk. Kedvencünk a vak szélhámos kislány és öccsének története, akik az afrikai gyerekeknek gyűjtenek pénzt, de valójában csokiban utaznak, és ezt gond nélkül meg is tudják indokolni. Enyhén gonosz, de nagyon bájos!
Vízer
2004.12.17
|
Folk flest bor i Kina
norvég filmszatíra, 82 perc, 2002
Nyolc kis mese norvégokról, akik hajlamosak egészen bizarr dolgokat elkövetni. Politikai szatíra a tundra szegélyéről, a nyolc helyi pártot megjelenítve a választások előestéjéről.
Rendező:

Morten Tyldum

Forgalmazza: Másképp Alapítvány


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.