Kedvenc helyek

Zagar: Szezon – Eastern Sugar (filmzenelemez)

olvasói
(0)
(FillCell Studio)

Miközben Yonderboi Shallow And Profound albumának folytatására lassan öt éve várunk, a fő zenész- és szerzőtárs Zságer Balázs a saját zenekarával már a második lemezét adja ki: a 2002-es Local Broadcast után most a Szezon című film zenei anyagából állított össze egy albumot. A 2004-es év legjobb magyar filmzenéje önállóan - film nélkül - is élvezhető.


Az utóbbi időben több figyelemreméltó hazai filmzenelemez is megjelent (Nincsen nekem vágyam semmi, Macerás ügyek, Moszkva tér, Kontroll stb.), de a legjobb közülük a Moszkva tér rendezőjének, Török Ferencnek az új filmjéhez, a - történetét és forgatókönyvét tekintve nem, de képei és hangulatteremtő képessége révén emlékezetes - Szezonhoz készült zenei anyag, melyet a filmzeneszerű hangzásokban járatos Zságer Balázs és együttese készített. Nyugati színvonalú anyag keleti ízekkel: az alföldi pusztáról a Balatonhoz átruccanó és egyre vadabb dolgokba keveredő fiúk történetéhez igazodva a zene is eljut a blues témáktól a nu schoolig, mediterrán, triphopos, absztrakt hiphopos hangulatokig, ahogy a referenciák is a St Germain-féle Sure Thing és a Depeche Mode-féle Personal Jesus világától a Café Del Mar-válogatásokon és a Smoke City-n át DJ Shadow-ig. A billentyűs-programozó-producer Zságer (akit a bluesos számokban még szájharmonikázni is hallunk) nemcsak saját hangzásba olvasztotta mindezt, de a film zenei témáiból, atmoszféráiból önállóan is működő számokat, azokból pedig önállóan is működő albumot szerkesztett, amiben állandó zenészei (a gitáros Kovács Andor és a szólólemezével nemrég elkészült DJ Bootsie) mellett olyan vendégénekesek segítették, mint az Eastern Sugar főcímdalon kívül egy második angol nyelvű számot is éneklő Puzzle-frontember Ligeti György (akivel annak idején már a kaposvári The End blues zenekarban is együtt játszott), a Hol van az a nyár? triphop feldolgozását előadó Kuczora Edina (akivel a Yonderboi Quintetben is együtt dolgozott) és a ghánai-magyar MC-lány, Sena (akinek First One című lemezén is közreműködött, és akivel az „alternatív dzsesszt” játszó Skeg zenekarban is együtt zenél). A zeneanyagba – remek érzékkel – a filmbeli dialógusokból is beillesztettek részleteket, a szépségkirálynő-választás jelenetét aláfestő Miss Balaton egy house-osabb remix formájában is hallható a lemezen, sőt felkerült egy új, a filmben nem szereplő szám is, a Getting Into Trouble, melyet Zságer Balázs a keverésben segédkező Deutsch Gáborral, azaz Anorganikkal közösen jegyez.


8/10
Déri Zsolt
2004.12.27
|


Játék
Németországban nagy színpadi sikere volt a vígjátéknak, amely kapcsolatokról, viszonyokról, hazugságról és igazságról szól őszintén és cinkos humorral.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.