Miskolci boniésklájd

olvasói
(0)
A sajtó által frappánsan miskolci Bonnie és Clyde-nak elnevezett fiatal bankrablópáros akciófilmbe, krimibe, szerelmes filmbe és melodrámába illő történetére biztosan mindenki emlékszik még, hiszen Novák Tünde és Fekete László a Viszkist megközelítő ismertségre tett szert.
Deák Krisztina Novák Tünde 2001-ben a Magvető Kiadónál megjelent naplóregényének felhasználásával eddigi filmjeitől (Köd, Jadviga párnája) egészen eltérő témát választott és egészen eltérő, már-már műfaji filmet rendezett. A Miskolci boniésklájdot azonban éppen az emeli ki az utóbbi idők próbálkozásai („minden áron dögös akciófilmet készíteni”) közül, hogy rendezője nem akart minden áron dögös akciófilmet készíteni. Az akciók helyett inkább a két bűnözővé váló fiatal kapcsolatára koncentrált. (Ezzel együtt aki izgalomra vágyik, az is megtalálja számítását: autós üldözések, lövöldözések, menekülések, átverések gondoskodnak arról, hogy az se unatkozzon, aki nem szereti a bűnözőromantikát.) 
 
Jó döntés volt ehhez az időrendiséget elhagyó szerkezetet választani: a nem túl bonyolult történetet a rendező a szokatlan időkezeléssel, különböző idősíkok váltogatásával dobja fel. Az idilli, harmonikus képsorokat (bujkáló emberpár a természetben, majd a civilizációban) a börtön világa és az ott történt megdöbbentő események ellenpontozzák. A végére pedig kiderül, milyen ártatlanul is kezdődött ez az egész. 
 
Habár néhány figura („Bonnie” gyerekmolesztáló nevelőapja és alkoholista anyja, az erőszakos mamák a börtönben) és jelenet egészen elrajzolt, szinte karikatúraszerű lett, többségben vannak a jól eltalált és hitelesen ábrázolt alakok (a tétova védőügyvéd Gazsó György, a „barátnő” Hámori Gabriella és a két központi karakter Ráczkevy Ildikó és a Moszkva térből ismert Karalyos Gábor alakításában) és történések (a páros elfogása például valószínűleg a valóságban is így történhetett). Ezenkívül az élethű dialógusok, az élőbeszédszerű szleng miatt lehet szeretni Deák Krisztina filmjét.
fürkész
2004.12.27
|
magyar filmdráma, 93 perc, 2004
Pénz, szerelem, az ártatlanság elvesztése - a közelmúlt bankrablópárosának, a miskolci Bonnie és Clyde-nak története "Bonnie" naplóregénye nyomán, de Deák Krisztina szerint.
Rendező:

Deák Krisztina

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.