Török Ferenc

A Moszkva tér és a Szezon rendezőjét globális gyerekszobává kiterjesztett, újlipótvárosi lakásában kérdeztük kedvenc lemezeiről. Török Ferencnek hat éve nincs tévéje, ezért azon a laptopon néz filmeket, amit a 2004-es filmszemlén közönségdíjával nyert.


Török Ferenc: Eleinte nem tudtam, mit kezdjek vele, mert megszoktam a régi számítógépemet, amit szintén szemlés közönségdíjként nyertem, a Moszkva térért.


DVD Est Extra: Ezek szerint ez a közönségdíjas szoba. Az ágyat melyik fesztiválon nyerted?

T. F.: Azt az apósom fabrikálta. Visszatérve a lemezekre, amikor a kereskedelmi tévék felütötték a fejüket és megütötték az agyamat, megfogadtam, hogy nem nézek tévét, így aztán csak moziban láttam filmeket. A laptopon a gyerekeim néznek meselemezeket, én pedig időnként becsatlakozom a programba. Ennek megfelelően teljesen nulláról kezdtem a filmtörténetet, körülbelül A kockásfülű nyúltól.


Az első nem-animációs filmemet, Charlie Chaplin Cirkuszát a nagyobbik fiamtól kaptam karácsonyra, ez tehát az egyetlen olyan darabja a magánygyűjteménynek, melyben élő emberek jelennek meg ezüst-bromidba égetve. Vagy legalábbis a fényképmásolatuk. A többi példány mind rajzfilm, ráadásul a legnagyobbak, amiken többek között mi is felnőttünk. A gyerekeknek nagyon jó dolguk van, mert nem fél nyolc előtt néznek ötpercnyi esti mesét, hanem fürdés után két óra hosszat lubickolhatnak a sztorikban.


DVD Est Extra: Milyen gyorsan növekszik a gyűjtemény? Csak jeles alkalmakkor bővül?

T. F.: Dehogyis. Az a technikám, hogy az összes fellelhető animációs filmet felvásárlom.

DVD Est Extra: Hogy állsz az internetes letöltésekkel?

T. F.: Hülye vagyok hozzá (politikailag korrekt, átgondolt válasz - a szerk.). Majd talán a gyerekek, mert ők olyan okosak, hogy házi toplistát is összeállítottak már. Nagy bánatomra a Pom Pom vezet, a címszereplővel kapcsolatban van ugyanis egy nyálas érzésem, az epizodisták azonban zseniálisak, nálunk is rendesen megfektetik a népeket. Eltekintve a gyerekek preferenciáitól, nekem a bábvonal az igazi szerelmem: a Misi mókus kalandjai szerintem a valaha elkészített 5 legnagyobb sorozat egyike, a Legkisebb ugrifüles maga a messiás, Mirr-Murr pedig ugyancsak nagyon komoly játékos.


Ha már a világmindenség két legjobb DVD-jét tartom a kezemben, hadd olvassak fel pár nevet az alkotók közül: a Misi mókus kalandjait Foky Ottó rendezte, Bayer Ottmár fényképezte és Mészöly Miklós írta filmre, az eredeti történet szerzője pedig ugyebár Tersánszky Józsi Jenő. Barátom, ez nem vicc! A legkisebb ugrifülest pedig Csukás István írta. Csupa óriás! Túllépve a bábokon, el kell ismerni, hogy az összes kisvakond-epizód szereplője szupersztár, Frakk egy isten, Doktor Bubó pedig minden sebet begyógyít. Az első lemezünk természetesen egy Süsü-DVD volt, de az egyfejű már begyalogolt az oldschoolba.


DVD Est Extra: Milyen hatással vannak saját művészetedre a gyerekmesék? Megfeleltethetők esetleg egyes hősök a Szezon karaktereinek?

T. F.: Guli (Nagy Zsolt) a legkisebb tapsifüles, Nyéki (Kokics Péter) Tüskéshátú, Virágot (Nagy Ervin) azonban más mesében kell keresnünk... Megvan: ő Csőrmester a Bubóból.
csmozi
2004.11.13
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.