József és testvérei

olvasói
(0)
Jeles András az elmúlt évtizedek magyar filmjének egyik legizgalmasabb, társtalan, egyszerre formabontó és formateremtő alkotója. Legnagyobb hatású munkái (A kis Valentino, Álombrigád, Angyali üdvözlet) a hetvenes évek végén és a nyolcvanas években készültek. Jeles az 1994-es Senkiföldje óta nem készített játékfilmet, az elmúlt években Halász Péterrel együtt a Városi Színházban gründolt új, kísérleti színházi műhelyt.
A kísérleti film és a társművészetek eszközeivel mindig is különleges érzékenységgel bánó Jeles András tíz év hallgatás után született új filmje, a József és testvérei a nézőt erős kihívás elé állító, radikális munka. A film alaprétegét a Parasztbiblia (a népi hagyományban fennmaradt-átalakult bibliai témájú elbeszélések gyűjteménye) különleges mozgóképátiratai képezik. 
 
A Parasztbiblia szövegével az Ó- és az Újszövetséget, József és testvéreinek történetét megidéző epizódok ugyanis gyönyörűen fényképezett árnyjátékként jelennek meg. Megejtő formai bravúr ez, egyszerre drámai és pajkos - archaizáló képet és archaizáló szöveget játszat egymásba. A Parasztbiblia történetét azonban egy napjainkban játszódó, brutális és nyers történet keretezi-tagolja, melyet ráadásul egy ipari infrakamera zöldes-monokróm, raszteres képein látunk. 
 
Szakrális és profán, emelkedett és lealjasult, szépséges és roncsolt, időtlen és konkrét rétegei kerülnek párhuzamba, vagy ha úgy tetszik, kontrasztba egymással. Ez a stíluskeveredés és radikalitás minden bizonnyal megosztja majd a közönséget. A József és testvérei a kevesek filmje. Jeles apokaliptikus víziója sem menekülési lehetőséget, sem feloldást nem hagy - kíméletlen, ám következetes alkotás.
gorcsev
2005.01.18
|
magyar filmdráma, 97 perc, 2003
Különleges árnyjátékfilm, mely a Parasztbiblia és a rendező saját szövegei alapján meséli el József és testvéreinek történetét.
Rendező:

Jeles András

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.