József és testvérei

olvasói
(0)
Jeles András az elmúlt évtizedek magyar filmjének egyik legizgalmasabb, társtalan, egyszerre formabontó és formateremtő alkotója. Legnagyobb hatású munkái (A kis Valentino, Álombrigád, Angyali üdvözlet) a hetvenes évek végén és a nyolcvanas években készültek. Jeles az 1994-es Senkiföldje óta nem készített játékfilmet, az elmúlt években Halász Péterrel együtt a Városi Színházban gründolt új, kísérleti színházi műhelyt.
A kísérleti film és a társművészetek eszközeivel mindig is különleges érzékenységgel bánó Jeles András tíz év hallgatás után született új filmje, a József és testvérei a nézőt erős kihívás elé állító, radikális munka. A film alaprétegét a Parasztbiblia (a népi hagyományban fennmaradt-átalakult bibliai témájú elbeszélések gyűjteménye) különleges mozgóképátiratai képezik. 
 
A Parasztbiblia szövegével az Ó- és az Újszövetséget, József és testvéreinek történetét megidéző epizódok ugyanis gyönyörűen fényképezett árnyjátékként jelennek meg. Megejtő formai bravúr ez, egyszerre drámai és pajkos - archaizáló képet és archaizáló szöveget játszat egymásba. A Parasztbiblia történetét azonban egy napjainkban játszódó, brutális és nyers történet keretezi-tagolja, melyet ráadásul egy ipari infrakamera zöldes-monokróm, raszteres képein látunk. 
 
Szakrális és profán, emelkedett és lealjasult, szépséges és roncsolt, időtlen és konkrét rétegei kerülnek párhuzamba, vagy ha úgy tetszik, kontrasztba egymással. Ez a stíluskeveredés és radikalitás minden bizonnyal megosztja majd a közönséget. A József és testvérei a kevesek filmje. Jeles apokaliptikus víziója sem menekülési lehetőséget, sem feloldást nem hagy - kíméletlen, ám következetes alkotás.
gorcsev
2005.01.18
|
magyar filmdráma, 97 perc, 2003
Különleges árnyjátékfilm, mely a Parasztbiblia és a rendező saját szövegei alapján meséli el József és testvéreinek történetét.
Rendező:

Jeles András

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.