Meghalt Arthur Miller

A huszadik század egyik legnagyobb amerikai írója február 10-én este hunyt el. Tüdőgyulladás és szívelégtelenség okozta halálát. Nyolcvankilenc éves volt.
Miller 1949-ben egész fiatalon, harminchárom évesen aratott hatalmas sikert Az ügynök halála című darabjával, amiért Pulitzer-díjjal tüntették ki, az előadás pedig Tony-díjas lett. A darabot alig hat hét alatt írta, és azóta több mint egy tucatszor készítettek filmet vagy tévéjátékot belőle.

Amerika első számú csillagával, Marilyn Monroe-val 1956-ban kötött öt évig tartó házasságot. Viszonyuk révén Miller nevét az egész világ megismerte. Kapcsolatuk egyik fontos filmes emléke, hogy Millert ott találjuk a Let's Make Love című Monroe-film forgatókönyvírói között.

1953-ban egy másik mesterműve, A salemi boszorkányok nyert újabb Tony-díjat. A darabhoz Miller az abban az időben tomboló mccarthyzmus, a baloldali érzelmű amerikai értelmiség elnyomása során kialakult politikai légkörből merített ihletet. A salemi boszorkányok lett Miller legtöbbet játszott műve. Ez alapján készült 1996-ban a Daniel Day-Lewis és Winona Ryder főszereplésével forgatott Nicholas Hytner-film is.

Az író Inge Morath fotóművésznőtől született lánya, Rebecca Miller elismert függetlenfilmes, forgatókönyvíró és rendező Amerikában. Férjével, a színész Daniel Day Lewisszal forgatta legutóbbi filmjét, az idei Sundance-en nagy sikert aratott Jack és Rose balladáját.

Arthur Miller évek óta rákkal küzdött, csütörtök este tüdőgyulladás és szívelégtelenség okozta halálát. Nyolcvankilenc éves volt.

A Broadwayn péntek este nyolckor emlékeztek rá: a színházakban – a darabokat félbeszakítva – mindenhol leoltották a villanyokat, és csendben adóztak a drámaíró emlékének.(Index, imdb)
2005.02.14
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.