Átok - The Grudge

olvasói
6/10 (4)
Az Átok azt a népszerű horrorelemet eleveníti fel, mely szerint, ha valahol harag által halnak meg, akkor az a hely megőrzi az átkot. Ez a hely ezúttal egy csendes kis tokiói ház, amit már évek óta nem tudnak kiadni, az új, amerikai bérlők pedig - a mamát ápoló japán lánnyal együtt - eltűnnek vagy meghalnak.
A helyettes ápoló Karen, aki tanúja a borzalmaknak, és a rendőrséggel párhuzamosan próbálja megfejteni a rejtélyt (az nem kérdés, hogy végül kinek sikerül). Eközben neki és barátjának (na és persze velük együtt a nézőknek is) válogatott szörnyűségeket kell kiállniuk. 
 
A rémek ráadásul cinkelt lapokkal játszanak, és nem maradnak meg egy helyen. Az elátkozott házból kiszökve egy modern irodaházban, felhőkarcolóban és még a proszekturán is kísértenek és ölik az ártatlanokat. Eközben a film szinte az összes távol-keleti horrorfilmes klisét felsorolja: a tükör, a veszélyes és jelentőségteljes fénykép és videofelvétel, a félelmetesre fényképezett hosszú haj A körből és annak eredetijéből, a Ringuból lehet ismerős, a liftben felbukkanó hullák pedig A szem című filmet idézik. 
 
Az Átok egy nagy sikert aratott japán horror, a Ju-on alapján készült remake - ezúttal az a film különlegessége, hogy ugyanaz a Simizu Takasi rendezte, aki az eredetit is (aminek Japánban már a harmadik részét forgatják). A nagy amerikai-japán összefogás gyümölcse, hogy a nyüzsgő Tokió a helyszín, és a kulcsszerepekben jó pár helyi arc is felbukkan. 
 
A cselekmény talán nincs olyan nagyon kidolgozva, de így legalább több energia maradt az algoritmusszerűen megjelenő szellemekre. Sarah Michelle Gellarnek a Scooby-Doo 2. után sokkalta ijesztőbb szörnyekkel kell megmérkőznie, de ezek a rémek talán még Buffy vámpírjainál is rémisztőbbek (a képbe hátborzongatóan bekúszó hajtincsek és a félelmetes kisgyerek csakugyan ijesztőek, de a hirtelen kigúvadó szempár talán már sok egy kicsit). Az Átok tipikus elsőrandis ijesztgetős film: egymásba lehet kapaszkodni, ha már nagyon nem bírjuk a feszültséget.
fürkész
2005.03.03
|
The Grudge
amerikai-japán-német horror, 96 perc, 2004
Újabb, nagy sikerű japán horrorfilm alapján készült remake (ezúttal az eredeti rendezőtől), melyben minden rémálmunk valóra válik: egy elátkozott házban, egy liftben és még oly sok más helyen.
Rendező:

Takasi Simizu

Forgalmazza: SPI


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.