Kedvenc helyek

Travis: Singles

olvasói
(0)
(Independiente / Sony)

A fülbemászó gitárpopjáról elhíresült skót Travis együttes négy album (Good Feeling – 1997, The Man Who – 1999, The Invisble Band – 2001, 12 Memories – 2003) után válogatáslemezzel összegzi eddigi karrierjét (no meg a klipeket összegyűjtő DVD-vel).


A Sam Shepard által írt és Wim Wenders által rendezett kultikus road movie, az 1984-es Párizs, Texas a Texas mellett egy másik glasgow-i sikerzenekarnak is nevet adott: Fran Healy dalszerző-gitáros-énekes a Harry Dean Stanton alakította, csavargóvá lett főhősről, Travisről nevezte el – korábban a Beatles-daltól kölcsönzött Glass Onion néven futó – együttesét, mely első felállásában 1990-ben indult, de csak 1996-ban nyerte el végleges formáját, mikor Dougie Payne basszista-vokalista is csatlakozott Healy, a szólógitáros Andy Dunlop és a dobos Neil Primrose mellé. Az All I Wanna Do Is Rock című háromszámos EP magánkiadású megjelentetése (10 inch-es bakelit, 750 példányban) után ők lettek az egykori Go!Discs-főnök Andy MacDonald új cégének, a függetlenségét nevében is hirdető Independientének az első leszerződtetett zenekara, és 1997-es bemutatkozó albumuk, a U2-producer Steve Lillywhite-tal felvett Good Feeling a britpop korszak utolsó fontos lemezének bizonyult – ekkor a Travis hangzásának még ugyanannyi köze volt az Oasishez, mint a Radioheadhez. A Radiohead producerével, Nigel Godrich-csal felvett The Man Who című `99-es albumra a játékosan tufa Oasis-összetevő sajnos eltűnt (pontosabban kislemez B-oldalakra szorult), a zenekar viszont így iszonyatosan befutott, igazi „mindenki kedvence” lett: a kedves, szelíd dalokat játszó kedves, szelíd skót fiúké lett az év legtöbb példányban elkelt rocklemeze Nagy Britanniában és ezt a bravúrt 2001-es The Invisible Band albummal is megismételték.

Azóta azonban a Coldplay és a Keane ellopta a glóriájukat, és a Nigel Godrich nélkül készült 12 Memories című 2003-as album már felemás produkciónak bizonyult. A zenekar 2004 nyarán kezdett Godrich, Mike Hedges és a legendás Brian Eno produceri segédletével dolgozni ötödik albumán, de a köztes időben a Singles slágerválogatással (és az azonos című klipgyűjteménnyel) kedveskedtek rajongóiknak.

Mint a cím is mutatja, a kislemezdalok gyűjteményéről van szó: itt van az összes, csupa kis gyöngyszem a glam rockos beütésű korai daraboktól (All I Wanna Do Is Rock, U16 Girls, Tied To The 90`s, Happy) a nagy befutást hozó Why Does It Always Rain On Me?-n és a még finomabb Godrich-kollaborációkon át (Sing, Side, Flowers In The Window) az utolsó album protest songjaiig (a vonószenekaros Re-Offenderig és a békeharcos The Beautiful Occupationig). A Travistól csak sorlemezeket birtokló rajongók külön örülhetnek, hogy itt a More Than Us újrakevert kislemezverziója 1998-ból és a Byrds-hangzású Coming Around 2000-ből, továbbá két kiadatlan szám: a vadonatúj Walking In The Sun, illetve a 2003-as album idején felvett The Distance, melyet a saját dalaival mindig a kislemezek B-oldalaira szoruló Dougie írt és énekel. Az igazi ajándék persze egy B-oldalakat összegyűjtő bónuszkorong lett volna, de még reménykedhetünk, hogy az egyszer majd külön kiadványként napvilágot lát (sőt akkor már remélhetőleg dupla lemez lesz, mint a Suede-féle Sci-Fi Lullabies vagy a Manic Street Preachers-féle Lipstick Traces – amint a Singles borítófüzetében közölt részletes diszkográfiából kiderül, anyag bőven van hozzá).


9/10
Déri Zsolt
2005.03.23
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.