A gépész

olvasói
10/10 (3)
Sietve leszögezem, a filmben akad elég modorosság meg hatásvadász ötlet, és egyáltalán, minek riogatnak minket egy csontsovány pasival, akiből csak azért csinált gépészt a rendező, hogy kellően lepusztult lehessen! Aztán mégis, az egész úgy vágja fejbe az okos nézőt, hogy csak na!
Már elsőre le lehet döbbenni: a különben jóképű, nagydarab Christian Bale (Shaft, Amerikai pszichó) mint a zavarodott tekintetű, zörgő csontú fémgyári munkás, bizonyos Trevor Reznik! A kábé 45 kilós Trevor ugyanis már egy éve nem tud aludni, és elátkozott zombiként jár dolgozni. Munka után vagy mindig ugyanahhoz a kedves kurvához néz be, vagy egy repülőtéri bárban ücsörög és félszegen udvarol a csinos pincérnőnek, hogy aztán egyedül menjen haza üres albérletébe. Ám egy napon szörnyű munkahelyi balesetet történik, ami bizarr események láncolatát indítja be, hősünk pedig már nem tudja, hol a határ ébren megélt rémálmai és a valóság közt. Mert vajon ki hagy rejtélyes üzeneteket a lakásán, miért vérzik a frizsider, és miért vigyorog olyan gyanúsan az új kolléga, Ivan, aki még Frenreisz Károlynál is riasztóbb külsejű? 
 
Christian Bale harminc kilót fogyott a szerep kedvéért, és tényleg úgy néz ki, mint egy koncentrációs tábor AIDS-es túlélője, ami baromira kimódoltnak tűnik, pedig nem az. Bale, aki a mai fiatal színészgeneráció talán legtehetségesebb tagja, olyan eszköztelenül, szinte észrevehetetlen gesztusokkal képes ebből a (fizikailag is) vázlatszerű figurából tragikus hőst varázsolni, hogy le a kalappal! Mellette Brad Anderson rendezőnek legfeljebb annyi dolga maradt, hogy néha gratuláljon magának a színészválasztásért és megdicsérje az operatőrt is, aki helyenként nagyon nyomasztó, mégis gyönyörű képi világot kanyarított a spanyol zászló alatt futó, de valójában amerikai indusztriális misztériumjáték köré.
Vízer
2005.04.14
|
El Maquinista
spanyol thriller, 102 perc, 2004
Abszurdba hajló rémmese egy gyári munkásról, aki már egy éve nem tud aludni, és akivel vagy nagyon komisz játékot űz valaki, vagy saját elgyötört elméje teszi tönkre. A kérdés most is a miért!
Rendező:

Brad Anderson

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.