Kedvenc helyek

The Kills: No Wow

olvasói
10/10 (1)
(Domino / Neon Music)

Az angol-amerikai Kills duó – melyet nem tanácsos összekeverni az Amerikában angol zenét játszó Killers együttessel – a 2003-as Keep On Your Mean Side című bemutatkozásával szép kritikai fogadtatásra talált, de a kultikus státuszon nem sikerült áttörnie. A gitáros-énekesnő VV és multiinstrumentalista pasija, Hotel rövid szünet után most visszatért, és második albumuk – melynek turnéja 2005. május 23-án ér a bécsi Flex klubba – egyenletesebb színvonalú és egy fokkal erősebb is lett az előzőnél.


Oké, kiköpött olyan, mint egy PJ Harvey-lemez – de mint egy zseniális PJ Harvey-lemez! Na persze ez ennyire sarkalatosan nem is igaz: olyan is, mint egy kései Jon Spencer Blues Explosion-lemez, vagy – hogy a Spencer családnál maradjunk – inkább olyan, mint egy kiforrott Boss Hog-lemez. Talán Velvet Underground-, Patti Smith- és White Stripes-hatás most nincs benne? Dehogynem, mint ahogy van benne erős dalszerzői tehetség is, amitől a No Wow több, mint szimpla egyvelege a fentieknek. Van benne egy szép, erős, bluesos hanggal bíró énekesnő, van benne okos, változatos hangszerelés (sok csengő-bongó-búgó ütős hangszer, gerjedő basszusok, recsegő gitárok, vibráló elektronikus zajok, lüktető dobgép), van benne sok-sok megkapó dallam és bizony még slágeresség is (ilyen a Kinks-riffes The Good Ones című első kislemezdal, a szerelem és a szenvedély viszonyát tárgyaló Love Is A Deserter, a mind közül legfülbemászóbb Rodeo Town csörgős andalgása, vagy a szokatlan tapsritmus ellenére is idesorolható At The Back Of The Shell).

Természetesen a zene többnyire nyers, elemi, ösztönös, a spontán és gyors lemezfelvételnek köszönhetően egyenletes színvonalú, talán még az előzőnél is minimalistább, a hangulat pedig sötét és kompromisszummentes, de egy szokatlan hangszer, egy túlfeszített hangzás vagy egy váratlan gospel dallam mindvégig fenntartja a figyelmet az amúgy is energikus, tömör, koncentrált – negyvenperces – lemez hallgatása közben.


8/10
Dömötör Endre
2005.04.14
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.