Testvéred feleségét...

Brodre, 2004 Színes, feliratos dán film, 110 perc
Ha dán moziról van szó, akkor egész bizonyosak lehetünk abban, hogy komoly családi problémák tárulnak fel előttünk a maguk meztelen, legnyersebb formájában. Ebben az esetben pedig hatványozottan van így - már ha valakinek ez nem esett volna le a sokat sejtető magyar cím alapján.


De talán túl sokat is sejtet ez a cím, hiszen nem egy különösen botrányos házasságtörés tabukat döntögető krónikájával kell szembesülnünk, hanem ennél jóval összetettebb történettel, egy rendkívüli helyzetbe kerülő család teljes átalakulásával. A változás pedig a kisebbik testvér, Jannik (Nikolaj Lie Kaas) börtönből szabadulásával és a seregben szolgáló Michael, az idősebb testvér (Ulrich Thomsen) Afganisztánba indulásával kezdődik el. Nem sokkal megérkezése után Michael eltűnik egy bevetésen, és halottnak nyilvánítják, így az önromboló életet élő, zabolátlan Jannik kénytelen gondoskodni bátyja feleségéről (Connie Nielsen) és két kislányáról. A férfi pedig, talán önmaga legnagyobb meglepetésére, felfedezi, hogy képes felelősségteljesen viselkedni és mások iránt gyengéd érzelmeket táplálni.

Ez persze, az összes drámai helyzet ellenére is lehetne baromi unalmas, de a dán filmek szépsége az, hogy mindezt olyan különös intenzitással tárják elénk, hogy azonnal bűvkörükbe vonnak. Susanne Bier (Hogy szeretsz) munkája is pont ilyen, azzal a különbséggel, hogy a rendezőnő, elég merészen, egy háborús szálat is szőtt a cselekménybe, amely már csak hangvételével is sokszor kilóg a filmből, de mindenképp izgalmas. Ami pedig végképp eladja a filmet, az a hihetetlenül tehetséges, busafejű Nikolaj Lie Kaas és a Gladiátorból ismert, már nemzetközi karriert befutott Connie Nielsen finom játéka.

Igazából kicsit túloztam, azért vannak másféle dán filmek is, viccesek, könnyedek vagy nagyon izgalmasak, esetleg egészen fiataloknak szólóak, de mi már csak az ilyet szeretjük.
Vízer
2005.05.19
|


Film premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
Amit nem látsz, az is árthat neked. Az Emmy-díjas Elisabeth Moss a főszereplője ennek a félelmetes modern mesének, melyet a Universal klasszikus szörnykaraktere ihletett.
Filmek a TV-ben
H
17
K
18
Sze
19
Cs
20
18:10
Lány
belga rövidjátékfilm, 2018
18:15
Aranyhaj és a nagy gubanc
amerikai animációs film, 2010
18:15
Arany cseppek
lengyel animációs film, 2015
18:15
A szingli fejvadász
amerikai akcióvígjáték, 2012
18:30
Thor
amerikai akciófilm, 2011
Felkészültél a #pestiest-re? Mi igen! ??
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.