A majmok bolygója (1968)

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (12)
Akkor most mi volt előbb? A majom vagy az ember? Ezt a kérdést is feltehetjük, miután megnéztük A majmok bolygója című - immár klasszikusnak számító - filmet.


Az 1968-as alkotás története a következő: három űrhajós egy időviharba kerülve lezuhan, és egy olyan bolygón találja magát, ahol intelligens majmok élnek és uralkodnak, az embereket pedig rabszolgákként tarják illetve kísérleteznek velük. A megfordult világban az űrhajósoknak nem sok esélyük van a túlélésre, azonban egy jó szándékú majomnő pártfogásába veszi Taylort, az egyik asztronautát. A másik két embernek nincs ekkora szerencséje, egyikük a természettudományi múzeumban köt ki, míg a másiknak eltávolítják homloklebenyét, és kísérleteket végeznek rajta.

Azoknak is bátran ajánlom a filmet, akik nem szeretik a sci-fiket, hiszen az alapszituáció olyan komoly társadalmi kérdéseket vet fel, melyeket érdemes végiggondolni egyszer-kétszer. A film komoly társadalomkritikát tár elénk, és a mi lenne, ha... kérdés megválaszolása a nézőre vár.

A filmet 1969-ben két kategóriában - legjobb jelmez, legjobb zene - jelölték Oscar-díjra.


bj
2005.06.03
|
The Planet of the Apes
amerikai sci-fi, 112 perc, 1968
Klasszikus sci-fi gyanútlan űrhajósokkal és morcos majmokkal. Charlton Heston fegyvert fog, de összességében elbukik.
(2 kép)


Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.