Galaxis útikalauz stopposoknak

olvasói
9/10 (2)
A mozikban folytatódik a legendás sci-fik szezonja! Még alig gyűjtöttük össze a teljes Star Wars-kütyükollekciót a gyorsétteremben, máris itt van egy újabb legenda filmváltozata.Douglas Adams regényének kultusza talán kevésbé széleskörű, de bátran állítom, hogy a rajongók elkötelezettsége összemérhető a Lucas-hívőkével. Kicsit nehéz is eldöntenem, kinek szóljon e rövid ajánló: az újoncoknak vagy azoknak, akik már betéve tudják a Galaxis-közi stoppolás szabályait. 
 
Nos, az újoncoknak annyit, hogy a film alapjául szolgáló angol regény rajongói között találjuk magát George Lucast is, akinek a véleménye azért számít valamit, ha sci-firől van szó. Ehhez jön még Adams imádnivaló, Monty Pythonon nevelkedett angol humora és hitvallása, mely szerint a világon semmi sem olyan szent, hogy ne lehetne parodizálni. Vagyis olyan sci-fi ez, amely, miközben magyarázatot ad az élet értelmével kapcsolatos végső kérdésekre (hívők tudják: a válasz kb. 42), a rekeszizmokat is komolyan próbára teszi. 
 
A hívőket pedig mindenekelőtt szeretném megnyugtatni: a film jó és méltó a furfangos elméjű Douglas Adams örökbecsű emlékéhez. Remek választás volt egy fiatalos lendületű videoklip-rendezőre bízni a melót. Garth Jennings (kliprendezései pl.: Blur: Coffee & TV, Supergrass: Pumping on Your Stereo, R.E.M.: Imitation of Life) szellemesen oldja meg a feladatokat. Az Útikalauz maga például fergeteges animációs betétekkel kel életre. A Vogonok, a világegyetem bürokratái is nagyszerűen sikerültek, szuper, hogy nem digitális trükkök, hanem valódi agyaggumi monstrumok (külön felhívnám a figyelmet a vogon űrhajó „vészkijárat” piktogramjaira - az ilyen apróságokkal válik igazán méltóvá a film a regényhez). Sam Rockwell egyszerűen fergeteges Zaphod Beeblebrox, a Galaxis elnökének szerepében. Marvin, a paranoid android tényleg depressziós, ránézésre pedig inkább retrós - ez az általános dizájn tekintetében is a film nagy ötlete, mert a hi-tech parádézásnál sokkal jobban illik a dolog szelleméhez a 70-es évek Star Trek-fílingje. 
 
Én személy szerint Szlartibartfaszt bolygótervező hangárjára voltam a legkíváncsibb - és még az is szuper! Hihetetlen, nagyszerű! Stoppolásra felkészülni!

Odor Emilia
2005.06.13
|
The Hitchhiker's Guide To The Galaxy
angol sci-fi, 110 perc, 2005
Douglas Adams kultregényének filmfeldolgozása a videoklipes Garth Jennings izgi és látványos rendezésében. George Lucas elbújhat az anyukája szoknyája mögé!
Rendező:

Garth Jennings

Színész:

Martin Freeman
(Arthur Dent)

Mos Def
(Ford Prefect)

Sam Rockwell
(Zaphod Beeblebrox)

Zooey Deschanel
(Trillian)

John Malkovich
(Humma Kavula)

Bill Nighy
(Slartibartfast)

Warwick Davis
(Marvin)

Anna Chancellor
(Questular Rontok)

Kelly MacDonald
(riporter)

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.