Beszámoló az I. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválról

A székesfehérvári Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivált első alkalommal rendezték meg, ennek megfelelően a filmfesztiválokon szokásos problémák mellett (Mark Hamill végül lemondta a mustrán való részvételt, több vetítés elmaradt) megvoltak a maga gyermekbetegségei is.
Ezek közül a leginkább az volt a zavaró, hogy a vetítéseket nem megfelelő (mondhatni botrányos) körülmények között ejtették meg (a fő helyszínen mind a vászonként használt fehér fal, mind a lestrapált vetítőgép, mind a gyakori leállások gondot okoztak). Voltak problémák a sajtóval való kapcsolattartásban, a szervezésben, a reprezentációban és valószínűleg a reklám területén is, mivel a fehérvári fesztiválnak sajnos igencsak gyér volt a látogatottsága (a 30 fős részvétel egy filmen már soknak számított, de számos előadáson a tízet sem érte el a nézők száma).

Mindezzel együtt aki akart, az számos remek filmet nézhetett meg Fehérvárott, hiszen a kínálat valóban első osztályú volt. A trendnek megfelelően igen erős volt a távol-keleti filmek csoportja: Kim Ki-duk Az irgalmas lánya mellett többek között láthattuk az Extrém három felvonásos című szkeccsfilmet, melynek Gombócok című epizódja a legutóbbi Titanic fesztiválon is lement. A Fruit Chan, Takashi Miike és Chan-wook Park által jegyzett egy-egy rész közös jellemzője volt, hogy mindegyik csattanóval zárult és mindben válogatott borzalmakat nézhettünk végig (ujjlevágás, élve elégetés, kannibalizmus, házi abortusz stb.).Megnézhettünk olyan műveket is, melyeket később a mozik is játszani fognak. Aki tehát a Palindrómákat, a Hawaii, Oslót vagy a Szerelmem nyarát akarja látni, még nem maradt le semmiről, figyelje a mozik nyári műsorát.

Szerelmem nyara
Szerelmem nyara
A fesztiválról nem hiányoztak a dokumentumfilmek sem: a legizgalmasabb minden bizonnyal a Sundance-nagydíjas, sokkoló bűnügyi témájú Elfogták Friedmanékat volt, de a legszórakoztatóbb a Lépj tovább című doku, amely azt követte végig, ahogy Woody Harrelson és környezetvédő aktivista barátai biciklivel és egy különleges busszal végigutazva a Nyugati Partot terjesztik tanaikat.

Reméljük, jövőre már nemcsak a levetített filmek színvonala, hanem a szervezés és egyéb körülmények minősége is hasonlóan magas lesz.


Az Alba Regia az első nemzetközi versenyprogrammal jelentkező filmfesztivál hazánkban. A győztesek listáját napi híreink közt találjátok.
fürkész
2005.06.13
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.