Ray

olvasói
(0)
Éppen egy évvel ezelőtt hunyt el a XX. századi amerikai könnyűzene meghatározó alakja, Ray Charles, aki több mint 50 éven keresztül járta a slágerlistákat és a koncertszínpadokat. Valóságos könnyűzenei intézmény volt, aki szinte felbecsülhetetlen jelentőségű újításokkal járult hozzá az amerikai zene fejlődéséhez.


Taylor Hackford rendező-forgatókönyvíró 15 évvel ezelőtt szerezte meg a jogokat Ray életének megfilmesítésére, s hosszas előkészületek után végül éppen Ray Charles halálának évében készülhetett el a nagyszabású mű. A film munkálataiban, a főszereplő kiválasztásában, a filmhez készülő zenei felvételek rögzítésében maga Ray is mindvégig közreműködött, amire az alkotók különösen büszkék. A 15 éves késlekedésnek pedig nem kevesebbet köszönhetünk, mint éppen a főszereplő személyét, hiszen másfél évtizeddel korábban legfeljebb csak az általános iskolás Rayt játszhatta volna el Jamie Foxx - márpedig minden kétséget kizáróan a film legnagyobb dobása Foxx alakítása.

A film maga a zenés életrajzi filmek általános kliséit követi, nem akarja megújítani a formát, egyszerűen csak kellemes, nézhető és professzionálisan elmesélt sztorit akar nyújtani, mely mindenekelőtt tisztelgés a „nagy zenész”, a géniusz előtt. Mindezeket a célkitűzéseket sikerrel eléri a film, a főhős kellemetlen tulajdonságain (nőfaló, heroinista) ízléssel és a PG-13 (nálunk: 12 év alattiaknak szülői felügyelet mellett ajánlott) követelményei szerint teszi túl magát, hogy sokkal inkább a géniusznak saját vakságát, a világ előítéleteit és a zene konvencionális formáit legyőző erőfeszítéseire és persze ez irányú sikereire fektethesse a hangsúlyt.

A lényeg azonban végig a zene, melynek az életrajzi cselekménybe való beillesztését végig igen elegánsan oldja meg a film, s ezzel válik a két és fél óra valóban remek zenés élménnyé. ****

Extrák:
Az első lemezen megtekinthető a film kibővített változata is, melyben egyes jelenetek hosszabb változatait is benne hagyták, a plusz részek beillesztésekor tapasztalható minőségi zökkenés miatt e változat nézése elég nehézkes, úgyhogy inkább csak sokadik nézéskor, ínyenceknek ajánlott. A rendezői kommentár nincs feliratozva. A dramaturgiai eszmefuttatások mellett a Ray-jel való közös munkáról és rengeteg köszönetnyilvánításról szól, de nem érdektelen. A második lemezen a kivágott jeleneteket nézhetjük meg rendezői kommentárral, egy 10 perces filmet Jamie Foxx kiválasztásáról a szerepre és két rövidke filmet, melyek főleg Ray előtt tisztelegnek. ***

Ray (16)
2004 amerikai zenés film Hossz: 152 perc Forgalmazó: Universal Pictures Rendező: Taylor Hackford Szereplők: Jamie Foxx, Kerry Washington, Regina King, Larenz Tate Kép: 16:9/1,85:1, színes Hang: magyar, angol DD 5.1 Felirat: magyar + 7 nyelv Extrák felirata: magyar + 7 nyelv
tereza
2005.06.15
|
Ray
amerikai zenés film, 152 perc, 2004
Ray Charles, a vak és zseniális muzsikus élettörténete pezsdítő ritmusokkal és vérre menő drámai helyzetekkel, a címszerepben Jamie Foxx Oscar-díjas alakításával.
Rendező:

Taylor Hackford

Színész:

Jamie Foxx
(Ray Charles)

Kerry Washington
(Della Bea Robinson)

Regina King
(Margie Hendricks)

Clifton Powell
(Jeff Brown)

Harry Lennix
(Joe Adams)

Bokeem Woodbine
(Fathead Newman)

Aunjanue Ellis
(Mary Ann Fisher)

Richard Schiff
(Jerry Wexler)

Terrence Howard
(Gossie McGee)

(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.