Kedvenc helyek

U2: City Of Blinding Lights

olvasói
(0)
(Island / Universal)

A U2 egész júliusban Európában turnézik – a magyar hordák 2-án Bécsben, 5-én Katowicében cserkészhetik be az ír rockhéroszokat. Mindehhez egy stílszerű új slágert is kapunk a City Of Blinding Lights formájában, mely a Vertigo és a a Sometimes You Can`t Make It On Your Own után már a harmadik (ha a csupán Észak-Amerikában megjelent All Because Of You-t is számítjuk, akkor a negyedik) kislemezdal a How To Dismantle An Atomic Bomb albumról.


A City Of Blinding Lights az új lemez talán legjobb dala, egyszerre idézi meg a zenekar legfelemelőbb nyolcvanas évekbeli pillanatait, a New Year`s Day, The Unforgettable Fire és Where The Streets Have No Name című klasszikusokat, s közben az „itt és most” fronton is fényesen bizonyít: büszkén ragyog pont ugyanabban a máig modernnek ható hangzásban, amit a kislemezzel pont egy napon megjelent X&Y albumához a Coldplay lelopott. A csillogó nagyvárosi éjszakában a vakító reklámok, a konzumkultúra és médiaterror közepette is megőrzött ártatlanságról filozofálgató Bonót pedig szinte látjuk magunk előtt, amint a refrénhez érve az „oh you look so beautiful tonight” sort többtízezer emberre tágítja. Sőt tényleg látjuk, nem véletlenül készült a dalhoz koncertklip, mint ahogy az sem véletlen, hogy az előző album sportcsarnokos turnéja után a stadionokba visszatért zenekar pont ezzel a számmal indította márciusban a Vertigo//2005 Tour legelső fellépését.

Mindezzel az is egybevág, hogy a kislemezváltozatában 4 perc 11 másodpercesre rövidített (így a záró versszak vallásos utalásától, a „nem csak azok részesülnek az áldásból, akik térden állva imádkoznak... szerencsére” sortól is megfosztott) dal mellett a kiadvány bónuszai – a kétszámos CD-single-re került All Because Of You (Killahurtz Fly Mix) kivételével – élő felvételek: a hozzánk eljutott maxin a Sellafield atomerőmű környezetszennyezése ellen tiltakozó 1992-es Greenpeace-koncertről származó The Fly és Even Better Than The Real Thing, a DVD-n pedig a City Of Blinding Lights arról a 2004 novemberi szabadtéri meglepetéskoncertről, melyet a U2 a dalt ihlető városban, New Yorkban adott.


9/10
Déri Zsolt
2005.07.01
|


Játék
A 2008-ban alakult csapat joggal titulálható az európai színtér egyik legelismertebb keltapunkzenekarának.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.