Ong Bak - a thai box harcosa

olvasói
10/10 (2)
Kevés igazi kultuszfilm született az elmúlt években, de az Ong Baknak még jóval a világforgalmazás előtt lett nemzetközi rajongótábora. Pedig egyszerű kis film ez - de borzasztó ütős!
Ahhoz képest, hogy milyen mennyiségű akciófilmet zúdítanak ránk, lassan elfelejtjük, milyen is a jó öreg test-test elleni küzdelem - amit magánemberként persze kerülünk, mint a tűzet. Ez a thai film azonban a legnyersebb és mégis a leglátványosabb formában hozza vissza mindazt, amit a harcról csak tudni lehet. Mindez pedig egy átlagos külsejű, csendes fickónak köszönhető, akit úgy hívnak, hogy Panom Yeerum, de mostanában Tony Jaa néven is fut, forgalmazási okokból. Ő Boonting, egy szegény falu legjobb harcosa, aki a papoktól tanulta a muay thai művészetét, és amikor ellopják az oltári szentség Buddha, az Ong Bak fejét, neki kell Bangkokba mennie, hogy visszaszerezze azt - máskülönben aszály és mindenféle más rossz vár a kis településre. Itt aztán hősünk belecsöppen az illegális viadalok világába, ahol mindenféle külföldieket laposra verve bajnok lesz belőle, csakhogy ezt nem nézi jó szemmel a maffia! 
 
No de a fenébe a történettel, mert itt arról van szó, hogy majdnem nonstop akciót nézhetünk, a világ legszebb és legrobbanékonyabb harcművészetéből, amelynek még rituális bemelegítő mozdulatait is csoda nézni. Komolyan! A kissé megtévesztő thai boksz néven ismert muay thaiban ugyanis nem az ököl a fő fegyver, hanem a könyök és a térd, ami olyan dinamikát kölcsönöz ennek a „sportnak”, hogy öröm nézni. Ez a Panom Yeerum fickó pedig stílusában Bruce Lee halálos pontosságát és a fiatal Jackie Chan akrobatikáját ötvözi, és ehhez képest teljesen mellékes, hogy mindezt milyen gagyi sztori keretében teszi. Háttérként pedig ott van Bangkok és az éjszakai élet, meg a thai lányok felejthetetlenül édes csicsergése.
Vízer
2005.08.04
|
Ong Bak
thaiföldi akciófilm, 105 perc, 2003
Bangkok sötét utcáin folyik a hajsza az ellopott Buddha után az ősi thai harcművészet legszebb és leghalálosabb mozdulatait felsorakoztatva. Igazi ázsiai kultuszfilm, nemcsak a harcművészetek szerelmeseinek.
Rendező:

Prachya Pinkaew

Forgalmazza: Best Hollywood


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.