Mennyei királyság

Számos oka van annak, hogy ez a film nem ütött nagyot a mozikban. A történet túlideologizált, aránytévesztésektől szenved, és a hatalmas költségvetés ellenére a közelébe sem ér Ridley Scott korábbi munkáinak, ráadásul számos jelenete túl sok hasonlóságot mutat a Gladiátorral - és furcsa módon A Gyűrűk Ura második részével. Pedig tanmesének remek, részletgazdag, látványos és igazán szépen megcsinált kis film ez pompás színészekkel, vagyis ideális házimozianyag.


Az isten háta mögötti kis francia falu patkolókovácsából lett nagy keresztes vezér, Balian történetének dramaturgiai együgyűsége néhol bosszantó, és nehéz nem észrevenni az egyszerű sorból kiemelkedő, karizmatikus, demokrata vezető amerikai archetipusát. A tisztaszívű, biztos kezű legény ugyan egy nemesember törvénytelen ivadékaként lesz gáncsnélküli lovag, de rátermettségét Jeruzsálem védelmében, a csatatéren bizonyítja. Bár azt hihetnénk, hogy a keresztes háborúk egy nagy keresztény-mohamedán összecsapás háttereként fognak szolgálni, itt épp az ellenkezője történik. A rendező a középkori Jeruzsálemet a különböző vallások és kultúrák békés egymás mellett élésének szimbólumaként használja fel, így lesznek hősünk igazi ellenfelei a vérszomjas, szűklátókörű, nyereséghajhász lovagok, akik aztán elintézik, hogy mégis meglegyen az a nagy összecsapás.

Ridley Scott ezt a különben erősen közhelyszerű és aktuálpolitikai áthallásoktól terhes tételt tényleg komolyan veszi, és ez adja meg a gyönyörűen filmezett történet kellő mélységét és textúráját. Nem véletlen, hogy Balian mellett a másik igazán szimpatikus karakter a legendás szaracén király, Szaladin, ahogy az sem, hogy hősünk szívszerelme, a latin Sybilla is egzotikus keleti hercegnőként él. Az őt alakító gyönyörű Eva Green különben a film igazi erőssége, de Orlando Bloom is megállja a helyét, bár kicsit vékonykának tűnik ahhoz a nagy palloshoz. Ellenpontként pedig ott van a két főgonosz, Martin Csokas kigyószerű pökhendi trónkövetelője és Brendan Gleeson véres kezű ripőkje. Hiába, mindig a gonoszok a legszínesebb figurák. ***

Extrák:
Az első lemezen sajna nincs rendezői audiokommentár, helyette egy érdekes és pontos történelmi „lábjegyzetelőt” kapunk. A második lemezen egy interaktív produkciós háló szerepel, ami rengeteg, különböző szempontból összerakott werkfilm összessége több mint két órában, amiből egybk között kiderül az is, hogy - noha Ridley Scott zászlóbuzi - csupán negyedmillió dollár jutott a költségvetésből a lobogókra. Emellé kapunk két hosszabb történelmi tévés dokut, négy rövidke interjút és az előzetest, ami szép, de sajnos semmihez nincs magyar felirat. ***

Kingdom of Heaven (12)
2005 amerikai történelmi film Hossz: 139 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: Ridley Scott
Szereplők: Orlando Bloom, Liam Neeson, Eva Green, Jeremy Irons, Marton Csokas
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Hang: magyar DD 5.1, angol DD 5.1 és DTS
Felirat: magyar + 5 nyelv
Extrák felirata: angol, francia, holland, spanyol
Vízer
2005.10.12
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.