Kedvenc helyek

The Duke Spirit: Cut Across The Land

olvasói
(0)
(Polydor / Universal)

A Liela Moss énekesnő vezette észak-londoni Duke Spirit elég messze esik a tipikus (feszes, éles hangzású, ironikus, cool) brit indie zenekaroktól, és ez a kvintett első albumának hallatán rögtön ki is derül. A Kills No Wow-ja és a Juliette & The Licks-féle You`re Speaking My Language után egy újabb 2005-ös lemez, melyről PJ Harvey hatása ordít.


A szende szőke tündér kinézetét meghazudtolóan karcos hanggal bíró, az éneklés mellett csörgődobot rázó és néha szájharmonikába is fújó Liela 1997 óta játszik együtt zeneszerző társaival, Toby Butler basszistával és Luke Ford gitárossal, akikkel a pszichedelikus popban utazó Solomon együttes szétesése után 2002-ben alakította a jóval nyersebb, koszosabb, rockosabb hangzású Duke Spiritet, Dan Higgins gitáros és Ollie Betts dobos bevonásával. A bevezetőben említett két kortárs rokon közül a Kills duóhoz annyiban állnak közelebb, hogy PJ Harvey mellett a Velvet Underground is meghatározó a hangzásukban, míg az inkább Patti Smith-t követő Juliette Lewis együtteséhez annyiban, hogy igazi húzós rockzenekarként funkcionálnak. Néhány dal hallatán említhetjük analógiaként a Kim Gordon által énekelt Sonic Youth-számokat, vagy szőrmentén a Yeah Yeah Yeahs, a Mazzy Star vagy a My Bloody Valentine dolgait, továbbá fellelhetjük a mélyben a hatvanas évekbeli rhythm & blues és soul tradíció hatását is. A produceri poszton a Cocteau Twins-es Simon Raymonde-ot, illetve Floodot (U2, Nick Cave, PJ Harvey stb.) váltogató albumon a fő hatás azonban kétségtelenül PJ Harvey-é, főleg Liela kiejtésében, szuggesztív előadásmódjában és szövegeiben, illetve a bluesos nyersességű zenében.

(A Cut Across The Land dupla változatban, egy ritkaságokat, demókat és élő felvételeket tartalmazó tízszámos bónuszlemezzel kiegészítve is megjelent.)


8/10
Déri Zsolt
2005.10.19
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Már játsszák a mozik a FOMO - Megosztod és uralkodsz című filmet egy durvára sikerült buli következményeiről. @fomo.amozifilm #moziajanlo #moziajánló #fomo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.