Charlie Chaplin-rövidfilmek

A némafilm nagy színészegyéniségei közül egyedül Chaplin maradt meg a köztudatban, köszönhetően annak, hogy Charlie csavargófigurája nemcsak a legyűrhetetlen kisember bajszos-sétapálcás karikatúrájában él tovább, de éppúgy ott ficánkol Jackie Chan elképesztő akrobatamutatványaiban, mint Jim Carrey anarchista dühű testbeszédében. A CineTel kiadó Chaplin-sorozatának első két lemeze az Essenay-stúdiónál 1915-ben készített burleszkekből válogat, jobbára későbbi korongokra tartogatva a periódus kincseit.


Az első rész négy kisfilmjében a Charlie-figura kialakulását követhetjük nyomon. Az Egy este a varietében darabjában sztárunk még két ellentétes szerepben hozza későbbi hősét: egy varietészínház esti előadását egy gazdag naplopó és egy durva csavargó zavarja meg folytonosan. A Charlie mulat félórás művének jelentősége ugyancsak inkább filmtörténeti: egyszerre jelenti a korabeli komikus-riválissal, Ben Turpinnal való együttműködés egyik záródarabját és a későbbi női partner, az angyali Edna Purviance bemutatkozását. Az A parkban - a lemez többi darabjához hasonlóan - csupán tempós gegkatalógus, amiből többek közt megtudhatjuk, hogy néz ki a Leone-féle mexikói felállás farba rúgásokkal - az Újjászületésben pedig mindössze pár perces epizódszerepben tűnik fel hősünk.


A második rész többnyire kéttekercses filmjei már egyetlen kivétellel (Az inas) koherens történetek középpontjába helyezik a kis csavargót. A félrevezető című A szökevény félreértéses komédiája a korábbi parkfilmecske leánykérési kontextusba illesztett verziója hosszas autós üldözéssel, az A strandon egytekercsese pedig ugyanennek az elődnek tengerparti környezetbe helyezett gyenge variációja. A lemez tetőpontja az A tengerész, ahol nemcsak az Aranyláz későbbi ötleteire csodálkozhatunk rá, de ízelítőt kapunk Chaplin elképesztő akrobataképességeiből is - mindezt egy romantikus-bűnügyi-kalandfilmes műfajkoktélba keverve.

Chaplin 1., 1915 * Fekete-fehér, amerikai burleszk-összeállítás, 87 perc * (0) * Rendező: Charles Chaplin, Gilbert M. Anderson * Szereplők: Charles Chaplin, Edna Purviance, Ben Turpin, Marguerite Clayton * Hang: mono * Felirat: magyar, angol

Chaplin 2., 1915 * Fekete-fehér, amerikai burleszk-összeállítás, 96 perc * (0) * Rendező: Charles Chaplin * Szereplők: Charles Chaplin, Edna Purviance, Billy Armstrong * Hang: mono * Felirat: magyar, angol * Forgalmazó: CineTel
vadalma
2005.10.26
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.