Star Wars III. - A sith-ek bosszúja

Az a generáció, amely számára tizenéves korában az eredeti Csillagok háborúja-trilógia meghatározó filmélményt és sokszor annál sokkal többet is jelentett, az előzménytrilógia indulása óta ennek az élménynek a visszatérését várja, bármilyen lehetetlennek tűnik is ez, már csupán élettani okokból is.


Az első két epizódot kísérő fanyalgás ellenére is általános volt az a vélemény, hogy másodszora Lucas mesternek sikerült közelítenie a Star Wars-ideálhoz. És hogy hova jutott el a kört teljessé tevő harmadik epizódban? Nos, szerintem oda, ahol az eredeti trilógia leghatásosabb pillanataiban járt.

A régi Star Wars-filmek két dologban voltak rendkívüliek. Először is a látvány terén, különösen a repülést és az űr térélményét nem élhettük át még ehhez foghatóan. A sith-ek bosszújának vágás nélküli nyitóképsora rögtön ezt az élményt adja meg úgy, ahogy az előző két filmben nem volt rá példa. A vizuális hatásoknál azonban sokkal fontosabb a Star Wars-világ másik ereje: a mítoszteremtés. A sith-ek bosszúja, ahogy hozzáilleszti az előzményeket az eredeti trilógiához, minden régóta megválaszolatlan kérdésre megadja a választ. Szinte mindvégig A birodalom visszavág-beli „Én vagyok az apád!”-bejelentés felfokozott érzelmi nívóján vagyunk, és nem egy-két összecsapást, hanem öt mindent eldöntő lézerkardpárbajt látunk, végül pedig, amikor szemtől szemben állunk Darth Vaderrel, teljessé válik az egész történet, amelyet huszonakárhány éve látni akartunk.

Nem rossz érv az előtrilógia ellen, hogy mindezt az eredeti trilógia alapján is tudhattuk már - csakhogy nem teljesen. A Baljós árnyak, A klónok támadása és ez az epizód történet szintjén sokkal összetettebb, mint a jó lázadók és gonosz birodalom szembenállására épülő másik három rész. A Jó és a Rossz itt sokszor nem választható szét egyértelműen, ez a politikai példázat arról a nagy igazságról szól, hogy a gonosz nem hiszi magát gonosznak, a maga elképzelte egyensúlyra vágyik.

A nagy bölcsességeket pedig - ne feledjük - Lucas a harmincas évek sorozatfilmjeit idéző stílusjáték kereteiben tálalja, ami tetten érhető nemcsak képi megoldásokban, de a színészvezetésben is, Vader életre kaltésében pedig -finoman - a klasszikus Frankenstein nagyjelenetét is megidézi. *****

Extrák:
Az audiokommentár, amit Lucas és négy fejes a stábból mondanak fel, szakszerű, vagyis kicsit száraz, de információban nagyon gazdag (a feliratok csak a megszólalók nevét jelzik). A film lemezén van egy rejtett extra is, amihez a kulcs ismét - Lucas első filmjének címe nyomán - a THX-jel és a 1138-as számsor. Az extralemez főfogása egy 79 perces dokumentumfilm, ami az Obi-wan-Anakin párbaj jelenetén keresztül mutatja be a film készítésének fázisait és a filmkészítők csoportjait - érdekes és pörgős, de az utómunkálatokról szóló sokadik fejezet után már kedvem lett volna nekem is pörgetni. A kaszkadőrmunkáról külön film szól (11`), egy pedig Anakin figurájára koncentrál (15`). A 15 db webdoku összesen újabb másfél óra körül van, legviccesebb a C3-PO-ról szóló rész (főleg amikor botorkálás közben bezuhan a díszletek közé). A 6 kihagyott jelenet java a lázadók szövetségének születéséről szól - hogy miért maradt ki, azt Lucas és Rick McCallum producer bevezetőikben kielégitően el is magyarázzák. A többi előzetesek, játékelőzetesek, exkluzív linkek a honlaphoz, poszter- és fotógaléria. ****

Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (0)
2005 amerikai fantasy Hossz: 135 perc
Forgalmazó: InterCom
Rendező: George Lucas
Szereplők: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Ian McDiarmid, Samuel L. Jackson, Jimmy Smits, Christopher Lee
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Hang: magyar, angol, orosz DD 5.1 EX
Felirat: magyar + 7 nyelv
Extrák felirata: angol + 4 nyelv
-NZ-
2005.12.02
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.