Eltűntnek nyilvánítva (1982)

olvasói
(0)
Viasat, december 24. szombat, 0.30h

Ezt a filmet még idejekorán, a Human Rights koncert környékén láttam, amikor eléggé divatos volt a diktatúrás morál-mozi.
Igaz, többször is láttam, de a legutolsó alkalom is elég régen volt, így csak jelenetekre, részletekre emlékszem, és arra, hogy a film nekem mindig is egy igen erős mondanivalójú, komoly és élvezetes alkotás benyomását keltette, mikor eszembe jutott. Olyan film, ami nem tobzódik a kalandokban, nem is humoros, mégis, amikor valami kapcsán felmerül a film, mindig arra gondolok, de szívesen megnézném! Ritkán játsszák tévék, és manapság nem készülnek ilyen filmek, amelyek élethűen reprezentálják egy nem is olyan régmúlt világ átlagosan szörnyű hétköznapjait. A Horman család amerikai létére Dél-Amerikába költözik, egy átlagos diktatúrába. Nem emlékszem, pontosan hová, talán nincs is pontosan definiálva az ország, talán éppen Chilébe, vagy csak egy arra kísértetiesen hasonlító országba, ahol éppen egy Pinochet az úr.

Békésnek nevezhető életük egy pillanat alatt megváltozik egy arra a tájékra (is) jellemző politikai válság miatt, és a külföldieknek ajánlatos menekülniük. Igen ám, csak éppen Charles, a férj eltűnik. Az amerikai követségnek a legkisebb baja is nagyobb annál, minthogy egy eltűnt állampolgárát kutassa, ezért az asszony, Beth, Charles apját keresi meg, akivel nincs valami jóban, mert az öreg őt hibáztatja, amiért fia a harmadik világba költözött, és nem követte a családi hagyományokat. Ed Horman megérkezik, és különböző hivatalos csatornákon keresztül megpróbálja kideríteni, hol lehet a fia, de ő sem jár több sikerrel, mint a szerető feleség.

A kissé régimódi, törvénytisztelő apa kénytelen a természetétől idegen lépéseket tenni a cél érdekében a közömbös, és mereven elutasító környezetben, miközben rájön, hogy harcában csak a menyére számíthat. A kettejük között kialakuló rokonszenv és megértés a kölcsönös egymásrautaltságukból fakad, és összetartó erővé kovácsolódik. A végére pontosan nem emlékszem, de mintha szomorú lenne, és a híres stadion is szerepel benne, tele politikai foglyokkal. Mégis csak Chile lesz, azt hiszem.

Rendezte: Costa-Gavras
Főszereplők: Sissy Spacek, Jack Lemmon, Melanie Mayron, John Shea, David Clennon
háopépé
2005.12.15
|
Missing
amerikai thriller, 120 perc, 1982
Politikai thriller a Pinochet-diktatúra kegyetlenségeiről. Amerikai apa nyomtalanul eltűnt fiát keresi a chilei pokolban.
Rendező:

Costa-Gavras

Színész:

Jack Lemmon
(Ed Horman)

Sissy Spacek
(Beth Horman)

Melanie Mayron
(Terry Simon)

John Shea
(Charles Horman)

Charles Cioffi
(Ray Tower kapitány)

David Clennon
(Phil Putnam konzul)

Joe Regalbuto
(Frank Teruggi)

Keith Szarabajka
(David Holloway)Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.