Ágnes öcsénk

olvasói
(0)
Az aktuális korszellem kritikus hangú feltárására törekvő filmek két kedvelt vezérmotívumát házasítja össze e film német rendezője: életunt középosztály szexuális aberrációval. Ha jobban belegondolunk, lehet, hogy ez igazából már nem is két motívum, hanem így együtt egy bevett klisé. Ennek ellenére a filmnek megvannak a maga erényei, melyek miatt mégiscsak érdemes megnézni, a lényeg pedig - jól tudjuk - úgyis a részletekben rejlik.
A sztori három fivérről szól, közülük az egyik Ágnes, aki túl van "a" műtéten, de korántsem szerencsétlenebb vagy boldogtalanabb emiatt testvéreinél, keserűségének fő okozója erőszakos, macsó élettársa. Ágnes fivéreinek látszólagos "normalitása" viszont annál több furcsaságot rejt. Hans-Jörg (Moritz Bleibtreu - A lé meg a Lola) például képtelen uralkodni méretes libidóján, úgyhogy napközben könyvtárosként vagy a szemével vetkőzteti a diáklányokat, vagy a női klotyóban kukkol, munka után pedig felüdülésként pornót néz. Werner a felszínen a német polgár prototípusa: sikeres politikus, szép házzal, családdal, sofőrrel, azonban a színfalak mögött minden oszlásnak indult. A felesége elutasítja, idősebb fia pedig bármit megtenne, hogy kiborítsa a fatert, úgyhogy például nagy buzgalommal gyűjti a papa sajátos székletürítési szokásairól készült videofelvételeket. Mindezzel összevetve Ágnes - aki egykor férfi volt, s egy reménytelen szerelem folyományaként választotta az éjszakai életet - mondhatni kiegyensúlyozott személyiség, még akkor is, ha körülötte van a filmben a legnagyobb dramaturgiai homály. 
 
Összhatását tekintve a film biztos léptekkel halad a Tod Solondz által kitaposott úton, úgyhogy akik szerették mondjuk a Helyzetek és gyakorlatok, vagy a Boldogságtól ordítani ólomszürke világképét, azoknak ez a film is bátran ajánlható. Mindamellett első randira ne nagyon vállaljuk be, viszont ha kedvünk van a világ állapotáról beszélgetni partnerünkkel a film után, akkor jó választás lehet.
Odor Emilia
2005.12.20
|
Agnes und seine Brüder
német filmdráma, 115 perc, 2004
Három testvér a boldogságot kutatja. A szexmániás könyvtáros, a sikeres politikus és a transzvesztita expasi közül a legutóbbi élete a legrendezettebb, mindent azonban ő sem tud megoldani...
rendező:

Oskar Roehler

Forgalmazza: Másképp Alapítvány


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.