Dick és Jane trükkjei

Fun with Dick and Jane, 2005 Színes, magyarul beszélő amerikai vígjáték, 90 perc
Az olyan látványosan összeomló luficégek, mint az Enron és társai inspirálták a Dick és Jane trükkjeinek alkotóit, amikor elkészítették egy 1977-es vígjáték remake-jét.


Akkor még George Segal és Jane Fonda volt a Mókás páros, de Dean Parisot (Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés, Monk - Flúgos nyomozó), az újra rendezője sem bízta a véletlenre a dolgot: az ő verziójában Jim Carrey és Téa Leoni dönt úgy, hogy a nélkülözés helyett inkább a bűn útjára lép. Ezért elsősorban az ő rajongóiknak ajánljuk a filmet, ugyanis az apró, finom rezdülések ábrázolása helyett a két sztár természetesen most sem fogja vissza magát, és egymást túlszárnyalva veti be gumiarcát és gesztikulációját.

Amit van is mibe bevetni, a történet szerint ugyanis egy módos házaspár férfi fele elveszti jól fizető állását. De nem ám úgy, ahogy mi szoktuk: őt nem kirúgják, hanem maga a cég megy csődbe, ahogy az már Amerikában történni szokott. Amikor a korábban kommunikációs igazgatóként dolgozó Dick hosszú hónapokig nem talál új munkát, pedig már mindent elvállalna (vicces, hogy a feketemunkásokat ott is hasonló módszerekkel verbuválják, mint nálunk a Moszkva téren), a nyomorgó Dick és Jane elkeseredett lépésre szánja el magát. Először csak füvet lopnak maguknak a házuk elé, majd nem fizetik ki a jégkását, de az újszegény Bonnie és Clyde egyre inkább belejön. A lejtőn bizony nincs megállás: már a szomszéd autója sem szent, majd jönnek a bankok-pénzintézetek, és a végére még egy trükkös átverés is kerül, ahol mindenki elnyeri, ami jár neki.

A munkakeresés folyamata helyett a film arra koncentrál, ahogy a házaspár egymás után veszti el az olyan státusz szimbólumokat, mint a gyep a ház elől, a jacuzzi és a sík képernyős tévé, majd - a vicces, jobbnál jobb álruhákban elkövetett rablások mellett - a visszaszerzés folyamatát is láthatjuk. A tanulságot persze most sem úszhatjuk meg, de meglepő módon a szórakoztató vígjáték még társadalomkritikaként is működik.
fürkész
2006.01.11
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.