Az elszánt diplomata

The Constant Gardener, 2005 Színes, feliratos angol thriller, 129 perc
John Le Carré az a kémregényíró, aki nem jött be a hidegről, vagyis regényeivel a hidegháború vége óta is két-három évente szolgál példázatokkal arról, hogy egypólusú világunkon belül is legalább annyira vérmes ellentétek feszülnek és sötét praktikák folynak, mint amikor a nyugati kapitalizmus állt szemben a kommunista szörnnyel.


A 2001-ben megjelent, Az elszánt diplomata című regénye például a gyógyszeripar világméretű üzelmei után nyomoz ott, ahol a legfeketébb trükköket is el lehet vinni szárazon: Afrikában.

A filmváltozat rendezését a brazil Fernando Meirellesre bízták, aki a két-három évvel ezelőtt szó szerint nagyot szólt Isten városa című munkája óta, úgy látszik, a civilizáció peremvidékén játszódó történetek specialistájának számít. Az ő érzelmességre és az élet zaklatott pillanataira egyformán érzékeny, a nyomor tárgyi környezetét nyers fényben tükröző stílusa izgalmasan ötvöződik Le Carré mesteri cselekményszövésével.

A magyar címbeli diplomata kezdetben még csak az eredeti címváltozat megingathatatlan nyugalmú hobbikertésze, akit kenyai kiküldetésben ér felesége halálhíre. Innentől párhuzamos idősíkokon bontakozik ki előttünk a halk szavú bürokrata Justin Quayle (Ralph Fiennes) és a társadalmi aktivista Tessa (Rachel Weisz) kapcsolatának története, illetve az a nyomozás, amire Quayle-t sarkallják társa halálának gyanús körülményei a távoli Turkana-tó partján. Mindkét történet komoly fordulatokkal jár, és együtt jár be teljes ívet, ahogy Quayle a naiv szerelemtől eljut annak megértéséig, mi hajtja/hajtotta az asszonyt, és végül a cselekvésig, amely jelen esetben világos, mennyire veszélyes.

Ha van kedved kiruccanást tenni gengszterfilmes rutinnal fényképezett afrikai nyomortelepekre, napszítta pusztaságokra, ahol nem az oroszlántól kell a legjobban félni, vagy éppen egy szudáni menekülttáborba, amit épp sivatagi rablók rohannak le, és felfedezni, hogy a szálak mindig a fejlett világba, vagyis haza vezetnek, akkor ezt az utazást ne hagyd ki!
nelson
2006.01.18
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.