Idegen világban - Portréfilm Hankiss Elemérről

Idegen világban - Portréfilm Hankiss Elemérről, 2005 Színes magyar dokumentumfilm, 59 perc
Csortos Szabó Sándor Idegen világban című portréfilmjét már láthattuk az idei Filmszemle információs vetítései közt. A Hankiss Elemérről szóló dokumentumfilm egy órában próbálja közelebb hozni hozzánk a közéleti személyiség, az egykori tévéelnök, a Társadalmi csapdák és a Diagnózisok szerzője mögötti embert.


Téved azonban, aki azt hiszi, hogy egy portréfilm még egy sima dokumentumfilmnél is egyhangúbb, mivel beszélő fejek helyett szinte végig csak egy beszélő fejet láthatunk. A Hankiss-film rendezője ötletes képi megoldásokkal (az egyik operatőr a neves természetfilmes, Tóth Zsolt Marcell, a másik Miklauzic Márton - Ébrenjárók, Mélyen őrzött titkok - volt) és érdekes zenei átkötésekkel dobja fel filmjét.

A másik ok, ami miatt még érdemes megnézni az Idegen világbant, az maga Hankiss Elemér. Visszaemlékezéseit figyelve rá kell jönnünk, hogy az idén 78 éves gondolkodó végtelenül izgalmas és végtelenül szimpatikus ember. Habár saját bevallása szerint mindig is úgy érezte magát Magyarországon, mintha „idegen világban” élne, irigylésre méltó békés derűvel, a maga közel nyolc évtizedének minden bölcsességével beszél arról, hogy történeti-társadalmi szükségszerűség volt, hogy őt az ötvenes-hatvanas években mint polgári elemet elnyomták, vagy hogy kifejezetten szerencsésnek érzi magát, amiért ‘56 után egy ideig vizsgálati fogságban volt.

Habár a filmben szükségszerűen szóba kerülnek az ‘56-os események és később a médiaháború, szerencsére nem megyünk el a politizálás irányába. Hankiss mindössze néhány mondatban mesél a történtekről, és inkább a történelmi távlatokra koncentrál, mint az aktuálpolitikára. Általánosságban is elmondható, hogy a nagyon személyes emlékek (a gyökerek, a család megismertetése) után a közéleti vagy szociológiai témák helyett a főszereplő inkább elmélkedni kezd, és nagyon eredeti dolgokat mond (a mosógépet például mandalához hasonlítja, de egyszersmind az eredendő bűnre is asszociál róla), amiért igazán hálásak lehetünk neki és a portréfilm alkotóinak.
fürkész
2006.02.08
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.