Oscar-díjátadó 2006

Beszámoló a 78. Oscar-gáláról
Az Amerikai Filmművészetek és -Tudományok Akadémiájának idei díjátadóján csaknem minden az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult. Mindenki megkapta a maga díját, elmondta rövid kis beszédét, és a házigazda sem beszélt a kelleténél többet.
A 78. gála házigazdája egyébként Jon Stewart volt, akit hazánkban névről biztos nem sokan ismernek (a Szeress, ha tudsz!-ban láthattuk), de az Egyesült Államokban egy igen népszerű tévés komikus. Feladatát elég jól látta el: habár szinte végig ordítozott, vicceseket mondott, és egyszer sem húzta az időt a kelleténél tovább. Először azzal szerzett kellemes pillanatokat, hogy „Hölgyeim, Uraim és Felicity!” felkiáltással köszöntötte a megjelenteket (utalva arra, hogy Felicity Huffman új filmjében, a Transamericában transzszexuálist alakít). A viccelődést szerencsére később sem hagyta abba, a „Tedd fel a kezed, ha nem szerepeltél az Ütközésekben!” beszólása is nagy sikert aratott (a film ugyanis több szálon futó, sokszereplős darab legalább tizenöt főszereppel).

A magyar idő szerint hétfőn hajnali kettőkor kezdődő, három és fél órán keresztül tartó show-t a felhajtás helyett (persze vörös szőnyeges felvonulás gyönyörű ruhákkal most is volt) amúgy is a humoros pillanatok túlsúlya jellemezte. A házigazdán kívül Ben Stiller is kitett magáért, amikor a legjobb vizuális effekt díjának átadásakor a green boxra utalva egy röhejes zöld kezeslábasban jött be, majd eljátszotta, hogy láthatatlan.

Az este folyamán vicces volt az is, hogy a legjobb animációs rövidfilmnek járó kitüntetést stílszerűen egy rajzfilmfigura, a Csodacsibe főhőse, Kotlik Csöpi adta át, de voltak nem előre megtervezett, spontán tréfák is. Jennifer Garner ugyanis megbotlott, amikor a színpadra lépett, balesetét pedig a „Nincs kaszkadőröm!” szavakkal kommentálta. A gála legpikánsabb pillanata viszont nem ez volt, hanem az, amikor egy egész rapbanda szexi táncosnőkkel és sok gangsztával előadta a legjobb betétdal díjára jelölt It's Hard Out Here For a Pimp („Nehéz erre egy strici dolga”) című számot (ami később a díjátadó Queen Latifah örömére meg is nyerte a díjat).Az Akadémia idén nagy adósságát törlesztette azzal, hogy az eddig szobor nélkül maradt 81 éves Robert Altmant életműve elismeréseként tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazta. A mester utolsó filmjének két szereplője, Lily Tomlin és Meryl Streep egy külön díjra méltó minishow keretében adták át neki az elismerést, amire a M.A.S.H. és a Rövidre vágva rendezője úgy reagált, hogy egy kicsit megijedt, mert az életműdíj mindig valaminek a végét jelenti, de mivel ő 11 évvel ezelőtt (amikor szívátültetést hajtottak végre rajta) megkapta egy 30-40 éves nő szívét, túl korán kapta meg a díjat.

Reese Witherspoon (A nyughatatlan)
Reese Witherspoon (A nyughatatlan)
A vidám pillanatok mellett arra idén is szakítottak időt, hogy emlékezzenek a tavalyi évben elhunyt filmszakemberekre és művészekre, többek közt Pat Moritára, Vincent Schiavellire, Barbara Bel Geddesre, Chris Pennre, Anne Bancroftra, Ismail Merchantre és Richard Pryorra. Ezenkívül megható pillanat volt az is, amikor a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat elnyerő Tsotsi rendezője, Gavin Hood „Viva Africa!” felkiáltással vette át a díjat, és ragaszkodott hozzá, hogy a két főszereplő is álljon fel, hogy megtapsolhassák őket, vagy hogy Reese Witherspoon majdnem elsírta magát, amikor megköszönte a legjobb színésznőnek járó díját.

A díjazottaknak idén is kihívást jelentett a köszönő beszédekre engedélyezett idő betartása. Az Ütközések forgatókönyvét jegyző Paul Haggis és Robert Moresco, vagy a film két producere csak néhány a sok közül, akikbe a zenekar beléfojtotta a szót. A nyertesek mellett pedig a díjátadók is a legnagyobb művészek voltak, a szervezők még arra is sztárokat kértek fel (például Russell Crowe-t, Lauren Bacallt vagy Samuel L. Jacksont), hogy a klipszerű filmes összeállításokat felkonferálják.

Az Oscar-nyertesek teljes listáját napi híreink közt találjátok, aki pedig nem tudott fennmaradni az éjjel, de kíváncsi a gálára, hétfőn este az RTL Klubon 22.55-től megnézhet belőle egy kilencven perces, rövidített verziót.
fürkész
2006.03.06
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.