Ludwig van Beethoven: Fidelio

olvasói
(0)
Beethoven életműve nem csak minőségileg, de mennyiségileg is lenyűgöző. Az 57 évet élt zeneszerző harminckét zongoraszonátát, tíz zongorára és hegedűre írt szonátát, vonósnégyeseket, kórusműveket, öt zongoraversenyt, kilenc szimfóniát írt.
Tervei között szerepelt még néhány opera is, de végül csak a Fideliót írta meg. Az opera cselekménye Jean-Nicolas Bouilly 1798-ban írt Leonóra, avagy a hitvesi hűség c. operalibrettóján alapul. A valós eseményeket feldolgozó történet eredeti helyszíne a XVIII.sz.-i Franciaország volt, de az alkotók politikai okokból jobbnak látták áthelyezni Spanyolországba. A történet főhősnője Leonóra - akinek férjét, Florestant Don Pizarro jogtalanul bebörtönözte - férfinak álcázva magát, Rocco, a börtönőr szolgájává szegődik, és így a bizalmába férkőzve információkhoz jut a férjéről. A helyzetet bonyolítja, hogy Rocco lánya beleszeret. 
 
Az mű eredeti címe Leonóra lett volna, de azt - Beethoven akarata ellenére - Fidelióra változtatták. A Fidelio bemutatójára 1805-ben került sor. Beethoven kétszer is átdolgozta operáját, és összesen négy nyitányt írt a műhöz. Ebben a 2003-as feldolgozásban Rocco szerepében Polgár Lászlót láthatjuk. 
fujisan
2006.03.17
|
magyar tévéfilm, 116 perc, 1991
Beethoven egyetlen operájának nem egyetlen tévéfelvétele.
Színész:

Gregor József
(Rocco börtönfelügyelő)

Gáti István
(a miniszter)

Sólyom-Nagy Sándor
(Pizarro börtönkormányzó)

Molnár András
(Florestan)

Bátori Éva
(Marcellina)

Mukk József
(Jacquinho)

Csavlek Etelka
(Leoonora / Fidelio)

Lénárt István
(börtönigazgató)

Gulyás Dénes
(első rab)Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.