Kedvenc helyek

Jack Johnson and Friends: Sing-A-Longs And Lullabies From The Film Curious George

olvasói
(0)
(Brushfire / Universal)

Jack Johnsonnal 2006. február végén az a különleges dolog esett meg, hogy egyszerre vezette a brit és az amerikai albumlistát – két különböző kiadvánnyal! A hawaii szörfbajnok és sportfilmes múltú dalszerző-gitáros-énekes az angoloknál – miután a BRIT Awards gáláján elnyerte legjobb új nemzetközi előadónak járó díjat – In Between Dreams című 2005-ös anyagával jutott a csúcsra, míg hazájában már vadonatúj korongjával, a Curious George című animációs mese filmzenelemezével lett No.1.


Az 1975-ös születésű Jack Jonhson lényegében két nagy kortárs zenészhőse, G. Love és Ben Harper támogatásával lépett át a zenebizniszbe: az előbbi teret adott neki az 1999-es G.Love & Special Sauce-albumon, a Philadelphonicon (s épp Jack által írt és vele duettben előadott Rodeo Clowns című szerzeményt választotta kislemezdalnak), az utóbbi pedig turnémeghívásokkal, illetve producerével és jellegzetes gitárjátékával járult hozzá az ifjú dalszerző-gitáros-énekes első albumának, a 2001-es Brushfire Fairytalesnek a sikeréhez. Johnson ma már sokkal híresebb és sikeresebb, mint két zenei mentora, de nem feledkezett meg a barátságról: amikor felkérték, hogy írjon betétdalokat a címszereplő kotnyeles kismajom és gazdája, a Sárgakalapos Férfi kalandjait elmesélő Curious George gyerekkönyv-sorozat hagyományos animációval készült moziadaptációjához, nemcsak két zenei mentorát, de Brushfire Records nevű kiadójának egyik ifjú tehetségét, Matt Costát is meghívta duettezni, s ehhez mindhárman hozhattak egy-egy saját szerzeményt (a nagyvárost a dzsungellel párhuzamba állító Jungle Gymet G. Love egyértelműen a film sztorijához írta, a With My Own Two Hands eredetije pedig Harper Diamonds On The Inside című 2003-as albumán szerepelt). Jack emellett teret adott kísérőzenekara zenészeinek is egy saját dalra (az önzetlenséget tanító, gyerekkórusal megtámogatott The Sharing Songra), nevelő célzatú környezetvédő szövegeit írt Bob Dorough Three Is A Magic Number című klasszikusára (The 3 R`s), és feldolgozott egy gyermeki ártatlanságú White Stripes-számot is (We`re Gonna Be Friends), az album maradék játékidejét kitevő féltucatnyi saját szerzeménye pedig semmivel sem gyengébb (vagy „gyermetegebb”), mint az eddigi sorlemezeiről megismert dalok.

Ez a döntően akusztikus zeneanyag a 2004-es The SpongeBob SquarePants Movie filmzene mellett egy újabb jó példa arra, hogy egy mai gyereklemeznek nem kötelező gügyögősnek, nyálasnak, gagyinak lennie, és egy ilyen korong még akár a felnőtt közönség számára is élvezhető lehet.


8/10
Déri Zsolt
2006.03.18
|


Játék
Lassan itt az ideje, hogy lekapcsoljuk a fedélzeti hibernációt: a Nap körüli keringésünk sötét szakaszából immár kifelé suhanunk.
Tegnap indult a BIDF dokumentumfilm fesztivál, tele programmal, ma is 16 film lesz, például A csábítás iskolája. Hét éven átívelő forgatás fiatal nők életét követve. #csabitasiskolaja #bidf #dokumentumfilm #csabitas #nok #ferfiak
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.