Harry Potter és a tűz serlege

Harry Potter visszatér, kamaszodik, szörnyű próbákat áll ki, és végre szemtől szemben találkozik a főgonosszal.


A Harry Potter-sorozat, úgy tűnik, rajongóinak készül, és ezt azért viszi el szárazon, mert ezek olyan sokan vannak a világon. Ez azt jelenti, hogy annál a célnál, hogy „jó film” legyen, sokkal fontosabb, hogy minél érzékletesebben idézze fel a regény világát, és a rajongók minél élvezetesebben lubickolhassanak Harry Potter fantáziavilágában. Ezért aztán a nem megszállottak panaszkodhatnak, hogy unalmas, hogy laposak a figurák, érdektelenek a konfliktusok, vontatott a cselekmény - hát ne nézzék! Ez a film azoknak szól, akik élnek-halnak azért, hogy beülhessenek valami sötét varázslat órára, vagy tekerhessenek egyet seprűnyélen.

Szép, szép... de a „jó film” eszményéről akkor sem mondhatunk le teljesen, így azért meg kell állapítanunk, hogy a trükkmesterek hiába tették oda hibátlanul a sárkányokat meg az összes varázslatot, és hiába az olyan színészi sztárparádé, ami nem volt a hatvanas évek történelmi tablói óta, A tűz serlege gyengébb film lett, mint Az azkabani fogoly volt: kevesebb benne a humor és kevesebb a feszültség. Helyette van horrorba mártott sportközvetítés és tini szappanopera.

Mike Newell rendező nem dolgozott rosszul, főleg ha a feladat összetettségét tekintjük, de ha a Potter-világ megidézésében sikerült is neki a varázslat, a filmes varázslat csak egy dologban működik: az ismétlődő rémálom a dombon álló házról, amelyben sötét alakok sötét tervet kovácsolnak. Hát, az dermesztő. ***Kiadás:
A tálalás a Harry Potternél (és minden hasonló szupertechnikájú sorozat epizódjainál) szokásos módon magas színvonalú. Ilyenkor ahol újítani lehet, az az extralemez, és ebben az esetben sikerült érdekesen tálalni a szokásos pakkot: kimaradt jelenetek, werkfilmek, játékok stb. A főmenü menüpontjai a film négy emlékezetes helyszíne (Roxfort, aréna, tó, labirintus), amelyeket kiválasztva az adott helyszínhez kapcsolódó játékot és werkfilmet nézhetjük meg magyar hanggal, illetve felirattal.

A Roxfort kastélysuli mögött rejtőznek a játékon és a táncpróbák kínos helyzeteire összpontosító kisfilmen túl az előzetes, a DVD-ROM és a kimaradt jelenetek. Ez utóbbiak nem falrengetőek, de van köztük vicces, sőt pikáns is (buli után a sok csókolózás), plusz az egész számot láthatjuk-hallhatjuk a bulin fellépő rockegyüttestől, melynek tagjait a Pulp és a Radiohead való életbeli tagjai alakítják. A három ifjú sztárral a brit romantikus komédia királya, Richard Curtis (olyan filmek írója, mint az Igazából szerelem és a Sztárom a párom) beszélget egy Roxfort hangulatú díszletben - ez egyébként a lemez egyik fénypontja.

Az arénában a játékon és a werkfilmen túl a bajnokokat alakító három ifjú színész avat be a forgatás mindennapjaiba, a labirintusban pedig a főgonosz Tudodki avagy Voldemort alakjának trükkös megvalósításáról mesélnek egy külön kisfilmben. ****

Harry Potter and the Goblet of Fire (12)
2005 angol-amerikai kalandfilm Hossz: 151 perc
Forgalmazó: Warner Home Video
Rendező: Mike Newell
Szereplők: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Timothy Spall, Maggie Smith, Alan Rickman, Shirley Henderson, Miranda Richardson, Robbie Coltrane
Kép: 16:9/2,40:1, színes
Hang: magyar, angol DD 5.1
Felirat: magyar, angol
Extrák felirata: magyar
-NZ-
2006.03.27
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
P
10
Szo
11
19:45
Katharina megoldja - A dán makrélamaffia
német romantikus filmdráma, 2014
19:55
Túl szexi lány
amerikai vígjáték, 2018
19:55
Kettős kockázat
amerikai thriller, 1999
20:00
Ad Astra - Út a csillagokba
amerikai sci-fi, 2019
20:00
Ház az utca végén
amerikai horror, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.