A rózsaszín párduc (2006)

olvasói
9/10 (3)
A „rózsaszín párduc” olyasmi, amihez valószínűleg eleve mindenkinek van valami köze: vagy látta az egykori legendás filmet Peter Sellersszel a főszerepben, vagy talált rózsaszín párduc figurát ovis korában a kindertojásában, esetleg ragasztott rózsaszín párducos matricát a tolltartójára az iskolában.
Vagyis a „párducságot” és vele az együgyűségben világbajnok Clouseau felügyelőt már eleve szeretjük, nyilván erre kíván építeni az új darab Steve Martinnal a főszerepben. A siker próbaköve pedig az lesz, hogy kedveljük-e azt a stílust, amit Martin menetrendszerűen ezúttal is szállít, illetve hogy mennyit sikerült megőriznünk kindertojásos rózsaszínpárduccal játszadozó gyermeki énünkből ahhoz, hogy a sok - sokszor nem kifejezetten eredeti - poénon kitartóan nevetni tudjunk. 
 
A film az elmesélt történetet tekintve egyébként nem „remake”, hanem „pre-quel” - vagyis az 1964-es film sztorijához képest egy korábbi életszakaszt elevenít fel Clouseau felügyelő karrierjéből, egészen pontosan azt az akciót, mely egyszerű közrendőrből felügyelővé tette. 
 
Egy híres futballedző meggyilkolásával és az ennek kapcsán eltűnt „rózsaszín párduc” gyémánttal kapcsolatos nyomozás vezetésére rendelik a fővárosba. Azért esik rá a rendőrfőnök választása, mert annyira alkalmatlannak tűnik a feladatra, hogy azt remélik, míg a média figyelmét Clouseau ügyetlenkedése eltereli a háttérben folyó valódi nyomozásról, a rendőrfőnök maga arathatja le a babérokat. A „vak tyúk is talál szemet”, valamint a „bolondok szerencséje” stratégiával folyó nyomozásban természetesen Clouseau eszement módszerei végül sikerre vezetnek. 
 
A szerep megformálásában Martin nem próbálja lemásolni a sellersi figurát, inkább annak „steve-martinsággal” beoltott változatát próbálja kikísérletezni. A film és a figura egyik valóban szórakoztató vonása a francia kultúra szatirikus rajza. A másik nagy dobás Jean Reno alakítása Clouseau segédjének szerepében. Egyébként pedig tényleg van néhány zseniális poén is a filmben, a nagy kamuflázs akció például lehet, hogy bekerül a kultpoénok közé...
Odor Emilia
2006.04.06
|
The Pink Panther
amerikai vígjáték, 93 perc, 2006
Steve Martin feleleveníti a hatvanas évek legendás francia nyomozóját, Clouseau felügyelőt. Az ügyetlenkedésben világbajnok nyomozó ezúttal is az elrabolt „rózsaszín párduc” gyémánt nyomába ered. Az 1964-es Peter Sellers-film prequelje.
Rendező:

Shawn Levy

Színész:

Steve Martin
(Jacques Clouseau)

Kevin Kline
(Charles Dreyfus)

Beyonce Knowles
(Xania)

Jean Reno
(Gilbert Ponton)

Emily Mortimer
(Nicole Durant)

Henry Czerny
(Yuri)

Kristin Chenoweth
(Cherie)

Roger Rees
(Raymond Larocque)

Henri Garcin
(elnök)

Forgalmazza: InterCom


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.