Twist Olivér (2005)

olvasói
9/10 (9)
Napjaink egyik legnagyobb élő rendezője az évezred nyitányán bőven kárpótolja azokat a cinéfileket, akik szerint a mester az 1979-es Tess - Egy tiszta nő óta nem alkotott a tőle megszokott magas színvonalon, nem sokkolt, nem bűvölt el, és nem áldozott-oldozott fel senkit.


A rendezői Oscar-díjjal kitüntetett A zongorista után - melyben Polanski egy felnőtt ember pokolbéli kalandjának elbeszélésével mesél saját gyermekkoráról - elkészült ugyanis az emberpróbáló bugyorjárás „gyermekváltozata”, a klasszikus Dickens-regény szintén klasszikus felfogásban készült, mégis rendhagyó feldolgozása. Polanski forgatott már fergeteges kosztümös komédiát (A vámpírok bálja, Kalózok), szikár pszichothrillert (Iszonyat) és hitchcocki suspence-krimit is, de ebbe a történetbe úgymond beleadott apait-anyait: a Twist Olivér korhű környezetben játszódó, suspence-elemekkel nehezített szenvedéstörténet, melynek igazi erejét a történet megdöbbentő személyessége adja. Olivérhez hasonlóan a gettóból szabadult rendező is egyedül csatangolt a világban, idegenek kegyelemkenyerén élt, és csak az emberek jóindulatában bízhatott. Polanski legfrissebb munkája nem ifjúsági film, de nem is egyszerű thriller, hanem mindkettőnél több: Dickens regényének legérettebb feldolgozása, mely kicsik és nagyok számára egyaránt élvezhető és szerethető. *****

Kiadás:
A személyes érintettség okán nagyon hiányzik a lemezről egy rendezői audiokommentár, de hát istenem, legyünk hálásak, amiért egyáltalán elkészült ez a film. A főszereplőkkel és főbb alkotókkal készített rövidke, szokványos mélységű interjúk mellett a film előzetese valamint két kisfilm erősíti a kiadás extráit. Az egyik egy alapvetően szerkesztetlen képfüzér a kulisszák mögül, melynek legszebb pillanata az, amikor a rendező elérzékenyülve hallgatja a film kísérőzenéjének felvételét. A másik egy szabályos werkfilm, melyből kiderül, hogy Sir Ben Kingsley a forgatáson egy pillanatig sem lépett ki szerepéből. Ijesztő lehetett...**

Oliver Twist (12)
2005 angol-cseh-francia-olasz filmdráma Hossz: 130 perc
Forgalmazó: Warner Home Video
Rendező: Roman Polanski
Szereplők: Barney Clark, Sir Ben Kingsley, Jamie Foreman, Edward Hardwicke
Kép: 16:9/2,35:1, színes
Hang: magyar, angol DD 5.1
Felirat: magyar
Extrák felirata: magyar
csmozi
2006.04.10
|
Oliver Twist
angol-cseh-francia-olasz filmdráma, 130 perc, 2005
Kérek még - mondja a kis árva gyerek, és elindul a társadalmi felemelkedés útján. Dickens remekművének Polanski-féle remek feldolgozása - nem csak gyerekeknek.
Rendező:

Roman Polanski

Színész:

Ben Kingsley
(Fagin)

Barney Clark
(Oliver Twist)

Jamie Foreman
(Bill Sykes)

Edward Hardwicke
(Mr. Brownlow)

Ophelia Lovibond
(Bet)

Harry Eden
(Artful Dodger)

Ian McNeice
(Mr. Limbkins)

Paul Brooke
(Mr. Grimwig)

Mark Strong
(Toby Crackit)

Forgalmazza: Fórum Hungary
(17 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.