Casablanca: a legjobb forgatókönyv

A második világháborúban játszódó klasszikus forgatókönyve nyerte meg azt a szavazást, melyben az Egyesült Államok legjobb forgatókönyvírói választották ki a valaha készült legjobb forgatókönyveket.
Az 1942-ben készült film főszereplői Humphrey Bogart és Ingrid Bergman voltak. A forgatókönyvét Julius és Philip Epstein írta. Az Amerikai Forgatókönyvírók Céhe által összeállított rangsorban a második helyet a Mario Puzo és Francis Ford Coppola által jegyzett Keresztapa vívta ki magának. A szervezet tagjai ezernégyszáz jelölt közül a legjobb százegy forgatókönyvet választották ki.

A lista harmadik helyén a Kínai negyed című thriller található. Roman Polanski alkotásában a főszerepeket Jack Nicholson és Faye Dunaway játsszák, a film forgatókönyvét Robert Towne írta. Egy másik negyvenes évekbeli klasszikus, az Aranypolgár végzett a negyedik helyen. Herman Mankiewicz és Orson Welles forgatókönyvírói munkáját az ötödik helyen a Mindent Éváról, Joseph Mankiewicz műve követi.

A legjobb tíz között találjuk a fentieken kívül Woody Allen és Marshall Brickman Annie Hallját, az Alkony sugárút című filmet (Charles Brackett, Billy Wilder, DM Marshman Jr) és a Van, aki forrón szeretit Wildertől és IAL Diamondtól. A teljes százegyes listán Woody Allen, Francis Ford Coppola és Billy Wilder mind négy-négy forgatókönyvével szerepel, Charlie Kaufmant, William Goldmant és John Hustont pedig fejenként háromszor említik.


A tíz legjobb filmforgatókönyv:
1. Casablanca
2. Keresztapa
3. Kínai negyed
4. Aranypolgár
5. Mindent Éváról
6. Annie Hall
7. Alkony sugárút
8. Hálózat
9. Van, aki forrón szereti
10. Keresztapa II.(bbc.co.uk)
2006.04.11
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.