Utolsó napjaim

olvasói
9/10 (1)
Egy jólmenő fiatal divatfotós egy kevésbé szép napon megtudja, hogy halálos beteg, végig kell hát gondolnia, mit kezdjen hátralevő idejével. Ilyen tartalom alapján nem biztos, hogy beülnék a moziba - csakhogy ezt a filmet François Ozon rendezte!
Márpedig Ozon (Swimming Pool, 5x2) az egyik legjobb kortárs francia filmrendező, ha nem is a legjobb, filmjei tökéletes példái mind a szerkesztési bravúrnak, mind az emberi érzelmek legmélyebb és legőszintébb feltárásának. Ozon rendszerint eljátszik hőseivel, megkísérti és megcsalatja őket, mielőtt feloldozást kapnának, ám ez a film más. Romain, a halálos beteg meleg fotós utolsó napjainak meséje messze legszemélyesebb és egészen biztosan legszebb filmje, amely mentes minden sallangtól. Romain megtudja, hogy áttételes rákja van, majd elkezdi felszámolni kapcsolatait munkában, családban és szerelemben, ám mégis kap egy utolsó alkalmat a boldogságra, amikor egy idegen nő furcsa kéréssel fordul hozzá. 
 
Ozon „gyásztrilógiájának” második filmje - az első a Homok alatt volt - szomorú, inkább szemlélődő darab, miközben marad hely a szépségnek és a mindent átható, univerzális erotikának is. A rendező minimalista módon, iróniától és szentimentalizmustól egyszerre mentesen vezeti el hősét élete utolsó napjáig. Kivételt csupán Romain gyermekkori önmagával való találkozásai képeznek - ami egy gyengébb rendező kezében übergiccsé válna -, melyek ennek a furcsa mesének a legszebb pillanatai. 
 
Vízer
2006.05.22
|
Le temps qui reste
francia filmdráma, 85 perc, 2005
Egy fiatal, sikeres és jóképű divatfotós világa egyik napról a másikra összeomlik, amikor megtudja, hogy halálos beteg. Megbékél vagy fellázad sorsa ellen? Francois Ozon legszebb filmje.
Rendező:

Francois Ozon

Forgalmazza: Budapest Film
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.