Az 59. Cannes-i Filmfesztivál díjai

A legnevesebb filmes mustra fődíját, az Arany Pálmát a brit rendező, Ken Loach The Wind That Shakes The Barley című munkája nyerte el, de mi, magyarok sem maradtunk elismerés nélkül.
Loach filmje - amely Írországnak a függetlenségért vívott küzdelméről szól - 19 másikat ütött ki a nyeregből. A zsűri elnöke, Wong Kar-wai hongkongi rendező szerint döntésük egyhangú volt a győztest illetően. 
 
A 69 éves Ken Loach saját bevallása szerint habár munkája az IRA korai történetéről szól az 1920-as években egy ír szemszögéből elmesélve, ugyanakkor az Egyesült Államok iraki inváziójának kritikájaként is értelmezhető. A The Wind That Shakes The Barley főszerepében Cillian Murphy látható, további szereplői Padraic Delaney, Liam Cunningham és Orla Fitzgerald. 
 
A brit rendező korábban már hét alkalommal volt Arany Pálmára jelölve, de ez volt az első eset, hogy haza is vihette a díjat. A zsűri díját 1990-ben már megnyerte Titkos hadsereg című filmjéért. Ezenkívül az ő filmje az első brit film, ami megkapta az Arany Pálmát Mike Leigh Titkok és hazugságok című művének 1996-os győzelme után. 
 
Egy másik brit, Andrea Arnold is nyert díjat a fesztiválon: debütáló nagyjátékfilmjéért, a Red Roadért a zsűri különdíját ítélték neki. Az Arany Pálmáért versenyzett még Pedro Almodóvar Volver című filmje és Alejandro González Inárritu Babele is (a főszerepben Brad Pitt-tel és Cate Blanchett-tel). Ez utóbbi el is nyerte a legjobb rendezésnek járó díjat, míg a spanyol rendező a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést tudhatja magáénak. 
 
A legjobb színészeknek járó kitüntetéseket kollektíve ítélte oda a zsűri: a Volver teljes színésznői gárdája kapta a legjobb színésznő díját, a legjobb színészek pedig az Indigenes francia-arab színészei lettek. 
 
A zsűri nagydíját a francia filmes, Bruno Dumont kapta Flandres című alkotásáért, de nekünk, magyaroknak sem kell szégyenkeznünk: Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmje a hivatalos versenyprogram főiskolás vizsgafilmeket felvonultató Cinéfoundation elnevezésű szekciójában megosztott harmadik díjat nyert. 
 
Ezenkívül óriási érdeklődés mellett mutatták be Hajdu Szabolcs Fehér tenyér című filmjét a Rendezők Kéthete nevű kategóriában. Mint arról már korábban beszámoltunk, az idei cannes-i fesztivál amúgy is örömünnep volt számunkra, hiszen közel húsz éve először fordult elő, hogy egyszerre négy magyar film is szerepelt a legrangosabb nemzetközi mustrán (Kocsis Ágnes egy másik filmjét, a Friss levegőt a Kritikusok Hetén vetítették, Pálfi György Taxidermiáját pedig - melyet az Un certain regard szekcióban mutattak be - tapssal és ujjongással üdvözölték a sajtóvetítésen, és kedvező kritikákat kapott a nemzetközi lapokban). 
 
 
 
(est.hu összeállítás) 
2006.05.29
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.