Nomen est omen

olvasói
10/10 (57)
Nehéz eldönteni, hogy kinek nehezebb a helyzete ma Magyarországon: egy metróvezetőnek, akit sok ezer polgártársához hasonlóan Szabó Jánosnak hívnak, vagy egy amatőr filmesnek, akinek Szalay Kristófnak a neve, és gimnáziumi némettanárként keresi kenyerét.
Egyiküknek sem lehet könnyű az érvényesülés, ők mégsem adják fel a harcot: Szabó János (Szamosi „Fezó” Ferenc) elhatározza, hogy likvidálja összes névrokonát, Szalay pedig minderről filmet forgat. Mindketten sikerrel járnak, a legjobb dolga mégis a nézőnek van, mert másfél órán keresztül felhőtlenül mulathat a számos filmtörténeti sorozatgyilkos figuráját megidéző magyar terminátor kalandjain, és csodálhatja a rendező hol bájosan ügyetlen, hol meglepően ötletes - de minden esetben történethű - megoldásait. 
 
A főszereplő csapzottkisember-figurája simán felveszi a versenyt bármelyik filmes pszichopatával, Hannibal Lectertől (Anthony Hopkins) kezdve az M - Egy város keresi a gyilkost Hans Beckertjén (Peter Lorre) keresztül egészen Norman Bates-ig (Anthony Perkins). Sőt a mi Szabó Jánosunk sokkal közelebb áll hozzánk a fent említett szörnyeknél, mert apróbb ugyan, kicsit fonnyadt, sárga is talán, de legalább a miénk, akár a magyar narancs. Ráadásul a Nomen est omen szemcsés videokockái sokkal többet árulnak el a mai magyar valóságról, mint bármelyik kereskedelmi tévés bulvárdoku vagy egy jól megfizetett választási hirdetés: a szürkeségből kitörni akaró, emberáldozatoktól sem visszariadó ember kalandjai nemcsak azért érdemesek figyelmünkre, mert a filmben többek között szerepet kapott Michelle Wild, Kovács Kokó István és Eperjes Károly is, hanem mert valahol mindannyian Szabó Jánosok vagyunk... 
 
 
csmozi
2006.06.07
|
magyar filmszatíra, 95 perc, 2003
Szabó János metróvezető megelégeli, hogy a neve miatt állandó félreértések áldozata. Elhatározza, megöli összes névrokonát: számszerint 5180 Szabó Jánost. János munkához lát...
Rendező:

Szalay Kristóf

(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.